Πόσο αδύναμη είναι η τουρκική οικονομία – Ξένες εταιρείες πραγματοποιούν το 50% των τουρκικών εξαγωγών

Την δομή αλλά και τις αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας αποκαλύπτει σχετική μελέτη του οργανισμού European Union and Global Research Association (ABKAD) σύμφωνα με την οποία η δυναμική της τουρκικής οικονομίας εξαρτάται κατά 50% στις εξαγωγές που πραγματοποιούν ξένες εταιρείες που διατηρούν τις παραγωγικές τους δυνατότητες στο τουρκικό έδαφος.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του οργανισμού Can Baydarol κατά την διάρκεια ημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, συνολικά 15.000 ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και παράγουν προϊόντα στην γειτονική χώρα εξάγουν αγαθά που αντιστοιχούν στο 50% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών.

Αυτό απλά σημαίνει ότι από τα 157 δις δολάρια εξαγωγών που επέτυχε το 2014 η Τουρκία τα 78,5 δις δολάρια προέρχονται από ξένες εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές μονάδες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πρώτα από όλα το ευνοϊκό κλίμα για τους ξένους επενδυτές που υπάρχει στην Τουρκία, το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος και τις συνεχώς βελτιούμενες υποδομές καθιστά την γειτονική χώρα σε πρόσφορο έδαφος για ξένες επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά όμως τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας στις ξένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο έδαφος της.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν κάτι αλλάξει στην τουρκική οικονομία ή πολιτική κατάσταση της χώρας οι ξένες εταιρείες θα μπορούσαν είτε να κλείσουν είτε να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους σε άλλες χώρες αφήνοντας την τουρκική οικονομία με ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας οι εξαγωγές της χώρας το 2014 έφτασαν τα 157,6 δις δολάρια και οι εισαγωγές τα 242,2 δις δολάρια. Από τα αυτά 157,6 δις δολάρια εξαγωγές τα 16,1 δις δολάρια αφορούσαν κεφαλαιουχικά αγαθά, τα 75,1 δις δολάρια πρώτες ύλες και υποσυστήματα, τα 65 δις δολάρια τελικά καταναλωτικά αγαθά και 1,2 δις δολάρια άλλα προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές της Τουρκίας περιελάμβαναν 36 δις δολάρια κεφαλαιουχικά αγαθά, 176,7 δις δολάρια πρώτες ύλες και υποσυστήματα, 29 δις δολάρια τελικά καταναλωτικά αγαθά και 453 εκατ. δολάρια άλλα προϊόντα. Από τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται ότι η Τουρκία για κάθε 65 δολάρια εξαγωγών η Τουρκία πρέπει να εισάγει μηχανήματα, καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες αξίας 100 δολαρίων.

Ουσιαστικά αυτό που επισήμανε ο Can Baydarol στην ομιλία του είναι ότι η τουρκική οικονομία είναι μια εξαρτώμενη οικονομία από ξένες εταιρείες και τεχνογνωσία, χωρίς δικά της διεθνώς αναγνωρίσιμα Brand Names, χωρίς δική της τεχνογνωσία χωρίς εθνικό marketing, η οποία ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να καταρρεύσει υπό την πίεση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των 84,5 δις δολαρίων που ήδη καταγράφει υπό τις παρούσες ευνοϊκές συνθήκες οι οποίες όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κρατήσουν για αρκετό καιρό ακόμα.

Σύμφωνα με τον Can Baydarol η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής λίρας κατά 10% έναντι του δολαρίου το 2014 γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών και πρώτων υλών.

Επιπλέον η επιδείνωση των σχέσεων με την Αίγυπτο, η παύση των εξαγωγών στη Συρία και στο Ιράκ με εξαίρεση τις περιοχές του Βορείου Ιράκ που ελέγχουν οι Κούρδοι είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών σε αυτές τις χώρες.

Τέλος ο πόλεμος των κομίστρων μεταφοράς αγαθών με φορτηγά μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, όπου η Άγκυρα επέβαλε κόμιστρο σε κάθε ιρανικό φορτηγό που εισέρχεται σε τουρκικό έδαφος σε αντίποινα για την χρέωση κομίστρου 750 δολαρίων για κάθε τουρκικό φορτηγό που εισέρχεται στο Ιράν το οποίο επιβλήθηκε από την Τεχεράνη λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου στο ιρανικό έδαφος επιβάρυναν το διμερές εμπόριο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.