Που οδηγείται τελικά η Ελλάδα… Συμφωνία ή ρήξη; Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί άφωνη τα όσα συμβαίνουν και αφορούν τις τύχες της χώρας και του λαού, και γεγονός είναι ότι ακόμα και αυτοί που υποτίθεται ότι «γνωρίζουν», πολιτικοί, αξιωματούχοι του κράτους και των δανειστών, αλλά και οι …παντογνώστες συνάδελφοί μου, είναι ανήμποροι να δώσουν μία απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα για το που οδηγείται η Ελλάδα.

Η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εξελίσσεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον και αναρωτήθηκα πολλές φορές τι σόι εταίροι είναι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αρνούνται κάθε συμβιβασμό και «τα ζητούν όλα ή τίποτα» ως να έχουν απέναντί τους εχθρούς. Το ΔΝΤ είναι ο ναός του καπιταλισμού, οπότε δεν περιμέναμε να μην είναι αμείλικτο. Αλλωστε, έχει μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν φρόντισε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα, όπως έπραξε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Η υλοποίηση έγινε εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών, και το λίπος του κράτους παραμένει άθικτο.

Που οδηγείται, λοιπόν, η Ελλάδα; Εάν η απάντηση ήταν «στο χάος», δεν θα διαφωνούσα καθόλου. Και επειδή δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να μπορούσε να συμβεί το ατύχημα και η χώρα να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού η έξοδος από την Ευρωζώνη; Εάν η απάντηση είναι θετική πρέπει να το ξέρει ο λαός και ειδικά όσοι τον ψήφισαν. Και επειδή έχουμε όλοι μπερδευτεί με το είδος της εντολής που έδωσε ο λαός, όσο πιο γρήγορα ξεκαθαριστεί αυτό τόσο το καλύτερο. Ο ίδιος, που λαμβάνει και τις αποφάσεις είναι κατηγορηματικός ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνη και αποστολή να μην οδηγήσει την Ελλάδα και το λαό της σε άλλες περιπέτειες. Είναι σοβαρός άνθρωπος και γνωρίζει πως δεν έχει το δικαίωμα να αυξήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πρέπει, λοιπόν, να πάρει γρήγορα την όποια απόφαση επιθυμεί.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι στόχος του ο συμβιβασμός; Εάν αυτή είναι η απόφασή του, ας τη λάβει και ας την υλοποιήσει.

ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι στόχος του η ρήξη; Εάν η απάντηση είναι θετική, ας μην την καθυστερεί, διότι κάθε μέρα που περνά οι επιπτώσεις είναι χειρότερες.

Εάν δεν είναι βέβαιος τι θέλει, εάν δεν τον καλύπτει ο συμβιβασμός και αν η ρήξη δεν είναι στα σχέδια του, τότε ας επιλέξει την επόμενη επιλογή. Η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η αυριανή μέρα είναι ίσως η πιό κρίσιμη στη νεώτερη ιστορία. Και όποια και αν είναι η απόφαση πρέπει να παρθεί αύριο…

ViaDiplomacy Newsroom