Πούτιν για αποχώρηση ΗΠΑ από INF: Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει «γρήγορα και αποτελεσματικά»

Οι ρωσο-ιταλικές σχέσεις και οι προοπτικές ενίσχυσής τους βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν στη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και για μια σειρά από διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και στη Λιβύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου εκτός από τον Πούτιν, είχε συνάντηση και με Ιταλούς επιχειρηματίες που εργάζονται στη Ρωσία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ιταλία συνιστά σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, δίδοντας έμφαση στη σημασία της ρωσο-ιταλικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Ο ίδιος παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχει σύμπλευση μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στις απόψεις τους για διεθνή ζητήματα, όπως είναι η κατάσταση στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Κόντε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο», έκανε λόγο για πολυάριθμες εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις. Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, εξήρε τις προσπάθειες της Ρωσίας για εκεχειρία στην Ιντλίμπ.

«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, παρά τις κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ», σημείωσε ο Κόντε.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος ο Πούτιν στη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων (INF), επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη.

«Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων, τι θα κάνουμε με τους νέους πυραύλους; Εάν παραδοθούν στην Ευρώπη και τις τοποθετήσουν εκεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανταπάντηση. Επομένως, εάν το κάνουν αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το έδαφός τους θα είναι κάτω από την απειλή μιας ισοδύναμης αντιπαράθεσης. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αναγκαία αυτού του είδους η κλιμάκωση στην Ευρώπη. Δεν βλέπω τον λόγο για αυτό, και επαναλαμβάνω, δεν είναι η επιλογή μας. Δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», σημείωσε συγκεκριμένα ο Πούτιν.

«Επομένως, θα απντήσω ευθέως στην ερώτησή σας, ναι, θα απαντήσουμε. Έχουμε απάντηση και θα είναι ταχεία και αποτελεσματική», προσέθεσε.

Πάντως, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ χωρίς «υστερίες». «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αγγίξουμε όλα αυτά τα ζητήματα με τον Αμερικανό πρόεδρο, έστω σύντομα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου», ανέφερε.

(πηγή: sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom