Πούτιν: Η Ουκρανία θα αποκλειστεί ως χώρα διαμετακόμισης για επιπλέον αέριο στην Ευρώπη – Μη ασφαλές το σύστημα αγωγών

Στο πλαίσιο της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και των εκκλήσεων προς τη Ρωσία να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε να αποκλείει την Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης για τέτοιες πρόσθετες προμήθειες. Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί πλήρως με τις τρέχουσες συμβατικές της υποχρεώσεις για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τη δυνατότητα αύξησης του εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δεν είχε επισκευαστεί «εδώ και δεκαετίες» και ότι «κάτι θα μπορούσε να σκάσει» ανά πάσα στιγμή.

«Θα ήταν δυνατόν να αυξηθούν, πράγματι, οι προμήθειες μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Μόνο για τη Gazprom, αυτό θα ήταν σε απώλεια. Όπως είπα, η Gazprom εξοικονομεί περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα αγωγών », δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνάντηση για την ενεργειακή ανάπτυξη, όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο της ρωσικής RT.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένα νέο σύστημα αγωγών – το TurkStream, το οποίο προμηθεύει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και περαιτέρω στην ΕΕ μέσω της Βουλγαρίας.

Ο Nord Stream 2, ο άλλος αγωγός που παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από τις γερμανικές και τις αρχές της ΕΕ. Και οι δύο αγωγοί παρακάμπτουν την Ουκρανία, έναν στόχο που η Ρωσία επιδιώκει από την κρίση φυσικού αερίου το 2009.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός άντλησης και οι νέοι σωλήνες επιτρέπουν την αύξηση της πίεσης, κάτι που δεν ήταν δυνατό με τους ουκρανικούς σωλήνες.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας, το οποίο δεν έχει επισκευαστεί εδώ και δεκαετίες και κάτι εκεί μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με δυσμενείς συνέπειες για όλους: τόσο για την πλευρά της διαμετακόμισης όσο και για τον καταναλωτή», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom