Πούτιν: Μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον όγκο διαμετακόμισης του Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δημιουργώντας ένα κέντρο ανεφοδιασμού μέσω του TurkStream. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη»,σημείωσε.

Στην ομιλία του, όπου τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ και είπε: «Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, όλα είναι ξεκάθαρα » .

Μετά τις ομιλίες του Πούτιν, ο Aleksey Miller , επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, σημείωσε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου.

Τουρκία:  Το κέντρο φυσικού αερίου είναι τεχνικά εφικτό, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό

Η πρώτη δήλωση σχετικά με την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Τουρκία για το κέντρο φυσικού αερίου προήλθε από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντόνμεζ . Ο Ντόνμεζ είπε ότι η πρόταση για τη δημιουργία κέντρου φυσικού αερίου χρειάζεται συνολική αξιολόγηση.

Ο Ντόνμεζ, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του Πούτιν, είπε σχετικά για την πρόταση, «όσον αφορά το θέμα της παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών, το ακούσαμε για πρώτη φορά. Επομένως, είναι πολύ νωρίς για αξιολόγηση. Θα πρέπει να προετοιμαστεί η σκοπιμότητα τέτοιων διεθνών έργων, οι νομικές, τεχνικές και εμπορικές πτυχές τους Θα πρέπει να συζητηθούν. Είμαστε δύο εταίροι που έχουν υλοποιήσει διεθνή έργα έγκαιρα. Το TurkStream είναι ένα από αυτά… Αυτά είναι θέματα που πρέπει να καθίσουν και να συζητηθούν»/

ViaDiplomacy Newsroom