Πούτιν: Θα έχουμε οικονομικές δυσκολίες εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει εκτός ελέγχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 12% τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, εάν οι αυξήσεις των τιμών ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

«Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, είναι πρακτικά αδύνατον να εκπονηθούν επιχειρηματικά σχέδια», δήλωσε ο Πούτιν στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν βλέπει προβλήματα με τις διακυμάνσεις του ρουβλίου και ότι οι αρχές έχουν απόθεμα εργαλείων για να κρατήσουν το νόμισμα και τις αγορές υπό έλεγχο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ισοτιμία του ρουβλίου επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το ότι οι εξαγωγείς δεν μετατρέπουν σε ρούβλια μέρος των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, αλλά δήλωσε ότι δεν θα γίνουν ξαφνικές κινήσεις αναφορικά με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ή άλλα βήματα για τον περιορισμό των διακυμάνσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν βλέπει λόγο να αυξήσει τους φόρους επί του παρόντος.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει «αποϊδιωτικοποίηση» εταιριών στη Ρωσία. Αναφορικά με τις υψηλές εγχώριες τιμές καυσίμων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να παρασχεθούν καύσιμα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης τον συνιδρυτή της τεχνολογικής εταιρίας Yandex Αρκάντι Βολόζ «ταλαντούχο άνθρωπο» που έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, ύστερα από το αντιπολεμικό του ξέσπασμα τον περασμένο μήνα. Ο Βολόζ καταδίκασε τη «βάρβαρη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ύστερα από τις επικρίσεις που αντιμετώπισε στη Ρωσία για τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί από τη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητα ενώ εξέφρασε την επιθυμία τα ρωσικά εμπορικά σήματα να γίνουν πιο αναγνωρίσιμα.

ViaDiplomacy Newsroom