Πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ: Ο Άσραφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά

Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Γκανί, του οποίου η τρέχουσα τοποθεσία δεν είναι γνωστή, είπε ότι έφυγε από το Αφγανιστάν την Κυριακή καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ ενώ ανέφερε ότι έφυγε γιατί ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τη διπλωματική της παρουσία στην Καμπούλ και ελπίζει να αναπτύξει σχέσεις με τους Ταλιμπάν, παρόλο που λέει ότι δεν βιάζεται να τους αναγνωρίσει ως κυβερνήτες της χώρας και θα παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά τους.

“Όσον αφορά την κατάρρευση του (απερχόμενου) καθεστώτος, το χαρακτηρίζει πιο εύγλωττα ο τρόπος με τον οποίο ο Γκανί έφυγε από το Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Νίκιτα Ιστσένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, σύμφωνα με το RIA. “Τέσσερα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα χρήματα, προσπάθησαν να βάλουν ένα άλλο μέρος των χρημάτων σε ένα ελικόπτερο, αλλά δεν χωρούσαν όλα. Και μερικά από τα χρήματα έμειναν ξαπλωμένα στην άσφαλτο”, φέρεται να είπε.

“Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που έφυγε δεν πήρε όλα τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα είναι το θεμέλιο του προϋπολογισμού αν μείνει κάτι”, δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy της Μόσχας.

ViaDiplomacy Newsroom