Πρεσβείες Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Όχι» στην αύξηση των δασμών από την Πρίστινα

«Η χθεσινή απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών και απειλή για την ασφάλεια».

Αυτό αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα και επισημαίνουν πως η απόφαση της Πρίστινας θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και πρακτικά σημαίνει τη διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης.

Χαρακτηρίζουν μια τέτοια κίνηση απαράδεκτη και συμπληρώνουν ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τέλος, οι πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη χώρα μας καλούν τους «πραγματικούς μας εταίρους στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας εντός των θεσμών των Βρυξελλών τον σεβασμό από την πλευρά της Πρίστινας των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

ViaDiplomacy Newsroom