Πρέσβης Αρμενίας: Η Ρωσία και η Δύση μας άφησαν – Ελπίδα μας είναι η Ινδία

Η Αρμενία, η οποία έχει «απομακρυνθεί» από τη Ρωσία και δεν έχει καταφέρει ακόμη να λάβει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, αναζητά νέους εταίρους στην Ασία. Το Ερεβάν ετοιμάζεται να ανεβάσει τις σχέσεις του με την Ινδία σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ο Γιούρι Μπαμπαχανιάν, πρεσβευτής της Αρμενίας στο Νέο Δελχί, είπε ότι οι σημερινοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι μια «συνεργασία μεταξύ πολιτισμών» που σύντομα θα εξελιχθεί σε στρατηγική σχέση.

Σύμφωνα με το The Hindu, ο Αρμένιος διπλωμάτης εξέφρασε αυτές τις σκέψεις στις 13 Απριλίου, μιλώντας σε σεμινάριο για τον Νότιο Καύκασο, το οποίο διοργάνωσε στο Δελχί το Ινδικό Ίδρυμα για την Κεντρική Ασία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Μπαμπαχανιάν μίλησε για τη σημασία της «θεσμοποίησης της αυξανόμενης πολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Αρμενίας και Ινδίας ως μακροπρόθεσμης». Και πρόσθεσε ότι δεν είναι μακριά η μέρα που αυτές οι σχέσεις θα μετατραπούν σε στρατηγική εταιρική σχέση.

«Έχουμε πολύ παλιούς ιστορικούς δεσμούς», τόνισε ο Μπαμπαχανιάν.  «Το λέω πολιτισμική σύμπραξη… Κάποτε θα τα μετατρέψουμε σε στρατηγική εταιρική σχέση, και νομίζω ότι αυτή η μέρα είναι κοντά. Έχουμε κοινά συμφέροντα και δεν υπάρχουν αντιφάσεις. Αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί στη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε

Σύμφωνα με τον πρέσβη, το κύριο στρατιωτικό καθήκον που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αρμενία είναι η κατασκευή αμυντικής υποδομής κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων.

Ο Μπαμπαχανιάν υπενθύμισε ότι η Αρμενία έχει δημιουργήσει στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Ινδία, υπογράφοντας συμφωνίες για την αγορά όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Pinaka. Ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα διοριστεί στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αρμενίας στην Ινδία.

Στην ομιλία του, ο Αρμένιος Πρέσβης είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν σημαντικοί παίκτες στην περιοχή, αλλά η επιρροή τους σταδιακά εξασθενεί. Σύμφωνα με τον Μπαμπαχανιάν, η Αρμενία αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τη Ρωσία και τη Δύση. Ο πρέσβης, ειδικότερα, σημείωσε ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει τις μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020 ήταν αργές».

«Προς το παρόν, η Δύση προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να βρει έναν νέο ρόλο για την Ομάδα του Μινσκ», είπε ο Μπαμπαχανιάν.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο διπλωμάτη, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή, καθώς ο Νότιος Καύκασος ​​έχει γίνει σταυροδρόμι συμφερόντων μεγάλων δυτικών αντιπάλων όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, καθώς και «δύσκολοι εταίροι» στην περιοχή [εννοεί την σχέση τουΙσραήλ, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας].

Ο Γιούρι Μπαμπαχανιάν μίλησε επίσης για τον αυξανόμενο ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή, λέγοντας ότι η Τουρκία, ο στρατιωτικός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, είναι ο ισχυρότερος περιφερειακός παίκτης μετά τη Ρωσία και ο κύριος αντίπαλο της Μόσχας. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του ιρανικού παράγοντα, το Ισραήλ υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο και η παροχή σύγχρονων ισραηλινών όπλων στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στον πόλεμο του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ , η Ινδία δεν ήταν μεταξύ των χωρών με συμφέροντα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν είχε ακούσει προηγουμένως για γεωπολιτικά καθήκοντα της «χώρας των ελεφάντων» σε αυτήν την περιοχή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε τον πόλεμο στο Καραμπάχ άλλαξε το status quo που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή για δεκαετίες και ταυτόχρονα ενίσχυσε τη στρατιωτικοπολιτική του συμμαχία με το Πακιστάν, τον κύριο αντίπαλο της Ινδίας, γεγονός που οδήγησε στην ταχεία ενεργοποίηση του Δελχί στο Νότιο Καύκασο.

Προφανώς, η Ινδία θεώρησε ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθεί μια ισορροπία ενάντια στο κέντρο ισχύος Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Τουρκία υποστηρίζοντας το επίσημο Ερεβάν. Παρά το γεγονός ότι η Αρμενία δεν έχει σοβαρές οικονομικές δυνατότητες και βρίσκεται σε καθεστώς «χρεοκοπημένου κράτους», η ινδική ηγεσία πιστεύει ότι η εταιρική σχέση με αυτή τη χώρα θα τη βοηθήσει να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή.

ViaDiplomacy Newsroom