Πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ: «Οι κυβερνήσεις κάνουν συμφωνίες – Οι άνθρωποι κάνουν ειρήνη»

Ο Σεΐχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, δήλωσε ότι τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν για τη δημιουργία δύο νέων ομάδων εργασίας. με το ένα να εστιάζει στη θρησκευτική συνύπαρξη και το άλλο σε θέματα νερού και ενέργειας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΑΕ έκανε τις δηλώσεις καθώς συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Antony J. Blinken και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid.

Η συνάντηση κάλυψε την πρόοδο που επιτεύχθηκε ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Αβραάμ από τα ΗΑΕ και το Ισραήλ, καθώς και τις προοπτικές εδραίωσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Οι τρεις κορυφαίοι διπλωμάτες διερεύνησαν επίσης μια σειρά περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.

Ο Σεΐχ Αμπντουλάχ είπε ότι η τριμερής συνάντηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ δύο εθνών που «δεσμεύονται για την επίτευξη προόδου και ανάπτυξης».

“Η παρουσία μας σήμερα εδώ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή προς τη σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Σεΐχ Αμπντουλάχ.

“Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα έθνος που σέβεται τις αξίες και αναγνωρίζει την ανοχή και τη συνύπαρξη”, είπε, τονίζοντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία των Συμφωνιών Αβραάμ είναι καταλύτης για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών. “Θα επισκεφθώ σύντομα το Ισραήλ για να συναντήσω τους φίλους και τους εταίρους μας. Πρέπει όχι μόνο να γιορτάσουμε αυτήν τη διμερή σχέση, αλλά και να προσβλέπουμε σε ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών”. ειρήνης στη Μέση Ανατολή

“Ως εκ τούτου, είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες Ισραηλινοί αξιωματούχοι να συναντώνται με τους Ομόλογούς τους Παλαιστίνιους. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ΗΑΕ-Ισραήλ μας επέτρεψαν να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και βοήθησε να ενθαρρύνουμε τους άλλους όποτε υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ».

“Είμαστε εντυπωσιασμένοι με την αυξανόμενη σχέση με το Ισραήλ. Βασίζουμε πάντα στους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα για εμάς. Και πρέπει να προσβλέπουμε σε ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ στο διάφορα πεδία ».

Για την Υεμένη, ο Σεΐχ Αμπντάλα είπε ότι τα ΗΑΕ συζητούν πάντα τις συνθήκες στην Υεμένη. “Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η έλλειψη δέσμευσης από την πλευρά των Χούτι μας οδήγησε στην κατάσταση στην Υεμένη. Δουλεύουμε σκληρά και επιμελώς με τους φίλους μας για να θέσουμε τέλος στην κρίση της Υεμένης και να διασφαλίσουμε ότι οι Υεμενίοι θα απολαύσουν καλύτερα ΖΩΗ.”

Τόνισε ότι τα ΗΑΕ δεν θα δεχτούν ποτέ μια οντότητα τύπου Χεζμπολάχ στα σύνορα του αδελφικού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. “Οι Χούτι κατάφεραν να ενισχύσουν όλο και περισσότερο την παρουσία τους με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Χεζμπολάχ. Σίγουρα θέλουμε να θέσουμε ένα τέλος σε αυτήν τη διαμάχη και να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα σε ένα σχέδιο για την εξασφάλιση της ανοικοδόμησης της Υεμένης. Ούτε εμείς δείτε στην Υεμένη μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στο Νότιο Λίβανο », συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του στη Συμφωνία Αβραάμ για την Ειρήνη μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, σημειώνοντας τη σημασία της εργασίας για την επίτευξη ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η διπλωματία θα παραμείνει η προτιμώμενη επιλογή για τον τερματισμό όλων των συγκρούσεων.

Ο Αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης επαίνεσε την πρωτοβουλία των ΗΑΕ για το 2050, καθώς και τις προσπάθειες του Ισραήλ να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 25 % έως το 2050 επίσης.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του επιδιώκει να κάνει τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα πηγή έμπνευσης για άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, σημειώνοντας ότι η εταιρική σχέση Ισραήλ-ΗΑΕ βασίζεται στη συνύπαρξη, την οικονομική ευημερία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. και εξτρεμισμός.

“Υπάρχουν ηγέτες στη Μέση Ανατολή που πιστεύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας μαζί για να επιτύχουμε την ειρήνη”, είπε, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διευρύνει το πεδίο των ειρηνευτικών συμφωνιών στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Σεΐχ Αμπντάλα πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες συζήτησαν τρόπους προώθησης της μακροχρόνιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και διεύρυνσης των προοπτικών κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων χωρών σε διάφορους τομείς. Τόνισαν επίσης τη σημασία της εργασίας για την εξεύρεση διαρκών λύσεων που θα επιτύχουν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Επιβεβαίωσε το βάθος των δεσμών μεταξύ των ΗΑΕ και των ΗΠΑ και τη δέσμευσή τους να αξιοποιήσουν την κοινή στρατηγική εταιρική τους σχέση και να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και να εργαστούν από κοινού για να εδραιώσουν τα θεμέλια της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης και να επιτύχουν την ευημερία των λαών στην περιοχή.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΑΕ επαίνεσε το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειρηνευτικής συμφωνίας των Συμφωνιών Αβραάμ για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής και για την εκπλήρωση των προσδοκιών των λαών για ανάπτυξη, σταθερότητα και ευημερία.

ViaDiplomacy Newsroom