Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Απεγκλωβιστείτε από την Κινεζική τεχνολογία και το 5G

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν προέτρεψε την Τρίτη Ισραηλινούς αξιωματούχους να σταματήσουν τις κινεζικές επενδύσεις 5G στη χώρα, όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Φρίντμαν, του Ισραηλινού Υπουργού Επικοινωνιών Γιουαζ Χέντελ και του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ Ζβί Χάουζερ.

Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να πείσουν το Ισραήλ να ακυρώσει ένα συμβόλαιο με μια κινεζική εταιρεία με σκοπό την κατασκευή τεράστιων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στο Ισραήλ.

Ο Haaretz ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με την κινεζική επένδυση στην ισραηλινή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η πρώτη απόφαση, σύμφωνα με την Haaretz, είναι η ισραηλινή αγορά κινεζικού εξοπλισμού για τη δημιουργία και λειτουργία δικτύων 5G. Η δεύτερη απόφαση είναι εάν θα επιτρέψει στην εταιρεία Hutchison της Κίνας να ανακτήσει τον έλεγχο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του Ισραήλ.

Η Hutchison πούλησε το μερίδιο ελέγχου της στην εταιρεία συνεργατών του Ισραήλ πριν από δέκα χρόνια και πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για την ανάκτησή της

Η ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, μαζί με πολλούς από τους συμμάχους του, να περιορίσουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα ως μέρος του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, με τις εντάσεις να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες εν μέσω την κρίση του κοροναϊού.

Μετά από τρία χρόνια πίεσης των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης των κινεζικών επενδύσεων.

Ο Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή, κάλεσε το Ισραήλ να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις σε τοποθεσίες που θεωρούνται ευαίσθητες για τον αμερικανικό στρατό, όπως το λιμάνι της Χάιφα που φιλοξενεί τακτικά στρατιωτικά σκάφη των ΗΠΑ.

(πηγή:middleeastmonitor)

ViaDiplomacy Newsroom