Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι: Η Σερβία έχει ήδη επιλέξει να πάει δυτικά και είναι απογοητευτικό που η διαδικασία διαρκεί τόσο πολύ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ, εκτίμησε ότι η Σερβία έχει ήδη επιλέξει τη Δύση και ότι η σχέση με τη Ρωσία εξασθενεί μέρα με τη μέρα. Ο Χιλ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ότι το Βελιγράδι υπήρξε πολύ εποικοδομητικό όσον αφορά τη δέσμευση στο ευρωπαϊκό σχέδιο με την Πρίστινα και ότι αυτό θα επηρεάσει τελικά τον ρυθμό με τον οποίο η Σερβία κινείται προς τη Δύση.

«Η Σερβία έχει ήδη επιλέξει να πάει δυτικά και νομίζω ότι πολλοί Σέρβοι βρίσκουν απογοητευτικό που η διαδικασία διαρκεί τόσο πολύ», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης σε συνέντευξη του, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα της εποικοδομητικής στάσης του Βελιγραδίου θα συμβάλει σε καλύτερο και ταχύτερο ρυθμό ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η ευρωπαϊκή πρόταση είναι μυστική, είπε ότι δεν θα την αποκαλούσε μυστική, αλλά κάτι που εμπίπτει σε «παραδοσιακούς διπλωματικούς διαύλους».

Αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη διπλωματία μέσω των ΜΜΕ, θα υπάρξουν πολλές παρεξηγήσεις, είπε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό πιστεύει ότι τέτοια θέματα πρέπει να συζητούνται αποκλειστικά στο τραπέζι.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα ξεπερνούσε τα όρια εάν αποκάλυπτε το περιεχόμενο της πρότασης στην επικείμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, απάντησε ότι ήταν μια υποθετική ερώτηση, αλλά ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά θα αφήσω σε άλλους να αποφασίσουν τι πρέπει να κυκλοφορήσει και τι όχι», είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο Χιλ, όπως , εκτίμησε επίσης ότι η Σερβία «είχε κρατήσει την πολιτική κυρώσεων ακόμη περισσότερο από ό,τι ο ρωσικός στρατός στη Χερσώνα».

«Το θέμα των σχέσεων της Σερβίας με τη Ρωσία – μπορείτε να τις δείτε να εξασθενούν μέρα με τη μέρα. Μπορείτε να δείτε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ειλικρινά, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία μαζί μας», είπε ο Χιλ.

Επανέλαβε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Σερβία δεν έχει κάνει τίποτα επειδή έχει καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η θέση του Βελιγραδίου στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα είναι πιο αδύναμη επειδή δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο Πρέσβης είπε ότι πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα. Ερωτηθείς εάν ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ή ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic είναι πιο συνεργάσιμοι, ο Πρέσβης γέλασε. «Αν πίστευα ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα βοηθούσε τη διαπραγματευτική διαδικασία, θα το απαντούσα, αλλά θα το αφήσω στη φαντασία σας», είπε ο Χιλ.

Επεσήμανε επίσης ότι το βασικό ζήτημα που αφορά την εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών είναι η ίδρυση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων. «Νομίζω ότι είναι επείγον να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε, να καταλάβουν όλοι ότι μόλις αποδεχτείς κάτι σε μια διεθνή συμφωνία πρέπει να το εκπληρώσεις», είπε ο Χιλ.

Ο Πρέσβης αρνήθηκε να σχολιάσει τις «διαρροές» στον Τύπο, αλλά επεσήμανε ότι η θέση των διεθνών διαπραγματευτών «έχει μεταφερθεί πολύ ξεκάθαρα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, αντίστοιχα».

ViaDiplomacy Newsroom