Πριγκίπισσα Ρίμα: Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία «κομβική» για τη συμμαχία και την παγκόσμια σταθερότητα

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι «κομβική» για την ανάπτυξη της αμερικανοσαουδικής εταιρικής σχέσης και τη διασφάλιση της αμοιβαίας και παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας, σύμφωνα με την πρεσβευτή του Βασιλείου στην Ουάσιγκτον.

«Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που ο ιδρυτής της χώρας μου, ο βασιλιάς Abdulaziz, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt για να θέσει τα θεμέλια για μια μεταπολεμική Μέση Ανατολή», δήλωσε η πριγκίπισσα Reema bint Bandar σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το Politico την Πέμπτη.

«Από εκείνη την ημέρα, οι δύο χώρες μας συνεργάστηκαν για να νικήσουν τον σοβιετικό κομμουνισμό, να εγγυηθούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, να περιορίσουν το επαναστατικό Ιράν, να απωθήσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ και, πιο πρόσφατα, να καταστρέψουν την Αλ Κάιντα και το Νταές», ανέφερε.

Η πριγκίπισσα Ρίμα πρόσθεσε ότι το Βασίλειο και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα ως εταίροι «σε αυτούς τους πολύ επικίνδυνους καιρούς».

«Καθώς το έθνος μου αναπτύσσεται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η εταιρική σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Και αυτός είναι ο λόγος που η επερχόμενη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι τόσο κομβική. Προκειμένου η σχέση μας να προσφέρει ειρήνη και ευημερία τόσο για τους λαούς μας όσο και για τον ευρύτερο κόσμο, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τα περιγράμματα των επόμενων οκτώ δεκαετιών αυτής της κρίσιμης συμμαχίας.»

«Πέρασαν οι μέρες που η σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οριστεί από το ξεπερασμένο και μειωτικό παράδειγμα «πετρέλαιο για ασφάλεια». Ο κόσμος έχει αλλάξει και οι υπαρκτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς μια αποτελεσματική συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας», είπε.

Η πριγκίπισσα Ρίμα είπε ότι το Βασίλειο δεν είναι πλέον μόνο παγκόσμιος ηγέτης στην ενέργεια, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Μέσα από επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, την οικονομική διαφοροποίηση και την πράσινη ενέργεια, ξεκινήσαμε μια ατζέντα μετασχηματισμού που ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες των νέων ανδρών και γυναικών μας».

Είπε ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας απολαμβάνουν νομικές εγγυήσεις ίσης αμοιβής και μη διάκρισης στον χώρο εργασίας και «ορισμένες δυτικές χώρες δεν έχουν κάνει τέτοια μέτρα.

«Σήμερα, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας υπερτερούν των ανδρών στα ινστιτούτα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ίδιο μερίδιο επιχειρηματιών στη Σαουδική Αραβία όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είπε ότι εισέρχονται σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα ορυχεία και ο στρατός, και δημιουργούν εταιρείες, γίνονται διευθύνοντες σύμβουλοι και αναλαμβάνουν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, «εξουσιοδοτημένες από μια κυβέρνηση αποφασισμένη να μας δει να πετυχαίνουμε».

Θυμήθηκε τον διορισμό της ως η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία σε θέση πρεσβευτή και σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει για τις γυναίκες στο Βασίλειο είναι μια «ιστορία επιτυχίας που ελπίζουμε να μιμηθούν και άλλοι».

Η πριγκίπισσα Ρίμα είπε ότι το Βασίλειο προωθεί την ανεκτικότητα και τον διαθρησκειακό διάλογο για την επίτευξη μεγαλύτερης περιφερειακής σταθερότητας.

«Η Σαουδική Αραβία όντως αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο ως κοινωνία και πολιτισμό».

Είπε επίσης ότι, εάν η διαχείριση γίνεται με υπευθυνότητα, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ «μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εκτοξεύουν τη Μέση Ανατολή σε ένα νέο κόμβο για παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Κάλεσε για περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταστολή των τρομοκρατών, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από την απλή αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου.

«Πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτής της περιοχής μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επανασχεδιασμένη συνεργασία μας περιλαμβάνει συνεργασία από τις αναδυόμενες τεχνολογίες έως την κοινή εξερεύνηση του διαστήματος. Δεδομένης της θέσης της Σαουδικής Αραβίας ως κοιτίδας του Ισλάμ, οι αντηχήσεις θα γίνουν αισθητές από τη Νιγηρία έως το Αφγανιστάν».

«Τα τελευταία δύο χρόνια απέδειξαν την εγγενή αστάθεια της εποχής μας, από παγκόσμιες πανδημίες έως κρίσεις τροφίμων, ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας». Πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία «προσεγγίζει αυτές τις προκλήσεις με μια νέα νοοτροπία», καθώς πιστεύει ότι «η παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συμβεί μόνο εάν δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση με τρόπο που διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.»

Είπε επίσης ότι το Βασίλειο έχει αγκαλιάσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, έχει δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 και στοχεύει να μετατοπίσει περισσότερο από το ήμισυ της βιομηχανίας ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Πρόκειται για δεσμεύσεις που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητες για την παγκόσμια κεντρική τράπεζα πετρελαίου».

Η πριγκίπισσα Ρίμα είπε ότι «υπήρξαν κάποια ταραχώδη νερά στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας», αναφερόμενη στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είπε ότι η συνεργασία «προέκυψε από αυτή την τρομερή τραγωδία πιο ισχυρή, με αυστηρότερες διασφαλίσεις για να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια θηριωδία δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Αυτό το περιστατικό δεν πρέπει να καθορίζει τη σχέση στο μέλλον και «αυτό που συνέβη δεν είναι αυτό που κάνουμε».

Και κατέληξε λέγοντας ότι είναι «σίγουρη ότι θα μας αντιμετωπίσουν μεγάλες κρίσεις, μερικές από τις οποίες δεν έχουμε τρόπο να προβλέψουμε. Αλλά τα δύο μεγάλα έθνη μας πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγνωστο με αυτοπεποίθηση. Και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα – από τις θανατηφόρες επιδημίες και την επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι την υπεύθυνη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο κάποτε περιορίζαμε την κομμουνιστική επιθετικότητα και τις απειλές για την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

«Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον που όλοι ονειρευόμαστε, ένα μέλλον για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η νεολαία μας, ένα μέλλον που όλοι αξίζουμε».

(πηγή: arabnews)

ViaDiplomacy Newsroom