Πρόεδροι Τσεχίας και Κροατίας – Σημαντική η “Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών”

Την εκτίμηση ότι η “Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών” ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, διατύπωσαν οι Πρόεδροι της Τσεχίας και της Κροατίας, Μίλος Ζέμαν και Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς αντίστοιχα.

Στόχος της πρωτοβουλίας, υπογράμμισαν οι δύο Πρόεδροι, είναι η σύνδεση των οικονομιών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών των χωρών. Η Κροατία και η Τσεχία, είπε η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς έχουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία – όπως είπε – είναι ‘συμβατή’ και δεν έρχεται αντιμέτωπη με την “Πρωτοβουλία των Τριών Ποταμών”.

Η “Πρωτοβουλία των Τριών Ποταμών” προτείνεται από την Τσεχία και αποσκοπεί στην κατασκευή ενός καναλιού, που θα συνδέσει τους ποταμούς Έλβα, Όντερ και Δούναβη, καθιστώντας τους πλωτούς “άξονες” σύνδεσης της Βόρειας, Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ενδιαφέρουσα για το Βούκοβαρ, που έχει λιμενική πρόσβαση στον Δούναβη και μπορεί να συνδέσει τους τρεις ποταμούς» είπε η Πρόεδρος της Κροατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζέμαν αναφέρθηκε στη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Τσεχίας με την Κροατία, λέγοντας πως «την τελευταία πενταετία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν αύξηση 50% (…) Περίπου ένα εκατομμύριο Τσέχοι επισκέπτονται την Κροατία για τις καλοκαιρινές διακοπές τους».

ViaDiplomacy Newsroom