Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ από το Energy Forum 2021: Σημαντικός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης τις ενεργειακές διασυνδέσεις και στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Ανώτερος Σύμβουλος, Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα David Livingston, μιλώντας στο Forum τόνισε ότι πρωτοβουλίες όπως εκείνη που ανέφερε η κ. Σδούκου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, γνωστοποίησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες καθαρής ενέργειας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά» και τόνισε τη σημασία που έχει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την ελληνική πρωτοβουλία για την κλιματική προσαρμογή και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε ενώ επισήμανε ότι η επαφή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι τακτική και υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές διασυνδέσεις της στην περιοχή και ειδικά το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον συνεργασίας ώστε «η Θεσσαλονίκη και η Νοτιοανατολική Ευρώπη να γίνουν μια μηχανή μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη και την ευρύτερη γειτονιά της». Υπενθύμισε, τέλος, τους τρεις βασικούς πυλώνες της διπλωματίας των ΗΠΑ για το κλίμα, σύμφωνα με το πλαίσιο που έθεσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι. Αυτοί, όπως είπε, είναι η επαναφορά των ΗΠΑ σε καλό δρόμο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την επανασύνδεση των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης η άσκηση ηγεσίας των ΗΠΑ στον τομέα αυτό και η αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το κλίμα. Σε αυτό το πνεύμα τόνισε ότι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες μπορεί να συμβαδίζει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών. 

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom