Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Η πλειονότητα δεν συμμετέχει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων του Πεκίνου

Η πλειονότητα των κυβερνήσεων από τις 90 χώρες που συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία είναι μεταξύ των χωρών που πρόσφατα ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), διαμαρτυρόμενες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια στάση που η ηγεσία της απέρριψε ως «πολιτική».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες όπως η Γαλλία έχουν επιδιώξει μια κοινή απάντηση της ΕΕ, αλλά το «μπλοκ» είναι διχασμένο για το αν θα συμμετάσχει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ, υπό τον φόβο των κινεζικών αντίποινων που θα έβλαπταν το εμπόριο.

 «Υπάρχουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία που πήραν αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Μπαχ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο “ZDF” αργά την Τρίτη (14/12).

«Πολλές άλλες χώρες, και όχι μόνο αρκετές, αν πούμε ότι θα είναι παρούσες 90 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές (NOC) στους Αγώνες, πιθανότατα υπάρχουν περισσότερες από 70 ή και περισσότερες από 80 των οποίων οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τέτοιες ανακοινώσεις. Όμως όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι ότι υποστηρίζουν τις Ολυμπιακές τους ομάδες … έτσι ώστε οι αθλητές τους να ζήσουν τα Ολυμπιακά τους όνειρα», είπε ο Μπαχ.
 
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν εδώ και καιρό τη ΔΟΕ για την ανάθεση των Αγώνων στην Κίνα για δεύτερη φορά, αφού οι συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 δεν βελτιώθηκαν, σύμφωνα με αυτές.

Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει, από τον εξωτερικό χώρο στην έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάνη, έως και κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.

«Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη ΔΟΕ και να την καταστήσεις υπεύθυνη για κάτι που μια ή δύο γενιές πολιτικών δεν πέτυχαν», είπε ο Μπαχ, ένας Γερμανός δικηγόρος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

«Είμαστε υπεύθυνοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Μπαχ. «Οι προσδοκίες ότι οι Αγώνες μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα μιας χώρας είναι υπερβολικές».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom