Πρόεδρος της Κροατίας: Θα αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από τις Ομάδες Μάχης της Βαλτικής αν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι κροατικές αρχές θα ανακαλέσουν όλα τα στρατεύματα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς. «Ως αρχιστράτηγος παρακολουθούσα στενά δηλώσεις που έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ -όχι μία χώρα, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες- ενισχύει την παρουσία του και στέλνει κάποια πλοία αναγνώρισης. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτό. Το εγγυώμαι», είπε ο Μιλάνοβιτς.

«Η Κροατία δεν θα στείλει κανένα στρατό σε περίπτωση κλιμάκωσης. Αντίθετα, θα ανακαλέσει όλα τα στρατεύματα μέχρι τον τελευταίο Κροάτη στρατιώτη», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο Μιλάνοβιτς σημείωσε ότι αυτή η πρόθεση δεν σχετίζεται με την Ουκρανία ή τη Ρωσία σε καμία περίπτωση. Η απόφαση προήλθε από αυτό που περιέγραψε ως «τάσεις στις εσωτερικές πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες ασκεί ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του», την άνοδο του οποίου στην εξουσία ο Μιλάνοβιτς χαιρέτισε.

«Όσον αφορά τα διεθνή θέματα ασφάλειας, διακρίνω ασυνέπεια και στην πραγματικότητα επικίνδυνη συμπεριφορά», είπε.

Ο Μιλάνοβιτς ανέφερε επίσης τους πολιτικούς του αντιπάλους – τον υπουργό Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλίτς-Ράντμαν, τον υπουργό Άμυνας Μάριο Μπάνοζιτς και τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Ο Γκρλιτς-Ράντμαν και ο Μπάνοζιτς είναι ελεύθεροι να πάνε στις Βρυξέλλες. Όσο για τον κροατικό στρατό, η Κροατία δεν θα συμμετάσχει σε αυτό. Τίποτα δεν θα βγει από αυτό. Ο Πλένκοβιτς μπορεί να απειλήσει τη Ρωσία όσο θέλει. Η Κροατία πρέπει να ξεφύγει από αυτό όπως από φωτιά», είπε ο Μιλάνοβιτς.

Η Ουκρανία εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» για τα σχόλια του Κροάτη προέδρου

Σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο είπε ότι οι δηλώσεις του Μιλάνοβιτς για τα γεγονότα του 2014 προσέβαλαν τα συναισθήματα Ουκρανών και ξένων υπηκόων που έδωσαν τη ζωή τους για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας.

«Οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ καθώς και για την απομάκρυνση της Κροατίας από την παροχή βοήθειας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης προκάλεσαν βαθιά απογοήτευση», αναφέρε η δήλωση

«Ο Κροάτης πρόεδρος έδειξε την περιφρόνηση και την αχαριστία του για τη βοήθεια που παρείχαν η Ουκρανία και οι Ουκρανοί στην Κροατία κατά τη διάρκεια του αγώνα της για ανεξαρτησία, καθώς και στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών πέρυσι», ανέφερε επίσης.

Το ουκρανικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι οι δηλώσεις του Μιλάνοβιτς «αναμεταδίδουν αφηγήσεις ρωσικής προπαγάνδας, δεν ανταποκρίνονται στη συνεπή επίσημη θέση της Κροατίας για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις και υπονομεύουν την ενότητα εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών για την ασφάλεια. Ευρώπη”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε δημόσια διάψευση των «υβριστικών δηλώσεων του Προέδρου της Κροατίας», καθώς και «μη επανάληψης στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ζήτησε συγγνώμη από την Ουκρανία, «μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κροατία», μετά τις δηλώσεις του Μιλάνοβιτς.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ έγραψε στο Twitter την Τετάρτη την ευγνωμοσύνη του στον Πλένκοβιτς «για την αμέριστη υποστήριξή του στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή της αλήθειας».

ViaDiplomacy Newsroom