Πρόεδρος της Ρουμανίας: Η Ρουμανία έχει εξασφαλίσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ρουμανία έχει εξασφαλίσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών από την Ουκρανία από την έναρξη της ευρείας κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα άλλο στοιχείο εκβιασμού από τη Ρωσία – έχει μετατρέψει τα όπλα σε εξαγωγές σιτηρών με παγκόσμιες συνέπειες. Σήμερα μιλήσαμε για πιθανούς τρόπους επίλυσης της επισιτιστικής κρίσης», είπε ο Γιοχάνις.

Σημείωσε ότι ένα από αυτά είναι η διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών μέσω της Ρουμανίας, η οποία ήδη λειτουργεί ως πέρασμα σιτηρών.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τη διαμετακόμιση μέσω του ρουμανικού λιμανιού μας στη Μαύρη Θάλασσα Κωνστάντζα και επίσης του λιμανιού μας στον Δούναβη. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, το λιμάνι της Κωνστάντζας παρείχε διέλευση περισσότερων από ένα εκατομμύριο τόνων σιτηρών από την Ουκρανία», είπε ο Πρόεδρος.

Ο Γιοχάνις είπε επίσης ότι η αδικαιολόγητη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει.

«Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι συγκεκριμένους τρόπους για να ξεπεραστεί αυτή η υπαρξιακή απειλή. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ολοκληρωμένες λύσεις για το πώς να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή», τόνισε ο πολιτικός.

Ο Ρουμάνος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι 1,23 εκατομμύρια Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα της χώρας του και περισσότερα από 250.000 παιδιά της Ουκρανίας πήγαν σχολείο. «Οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στη ρουμανική κυβέρνηση και στον ρουμανικό λαό όσο χρειάζονται»

ViaDiplomacy Newsroom