Πρόεδρος της Ταϊβάν: Να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία μαζί με την Ευρώπη

 Η Ταϊβάν και η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν για να αμυνθούν ενάντια στον αυταρχισμό και την παραπληροφόρηση, είπε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν στους βουλευτές από τα κράτη της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία που επισκέπτονται την Ταϊβάν.

Η Λιθουανία έχει αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις από την Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, αφότου επέτρεψε το άνοιγμα μιας de facto ταϊβανέζικης πρεσβείας στην πρωτεύουσά της.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊπέι για να αποδεχθεί τις κινεζικές αξιώσεις κυριαρχίας και να περιορίσει τη διεθνή συμμετοχή της, αν και η Τσάι λέει ότι η Ταϊβάν δεν θα υποκύψει στις απειλές και θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της.

Η Τσάι είπε στους βουλευτές ότι η Ταϊβάν και τα έθνη της Βαλτικής – άλλοτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες απελευθέρωσης από την αυταρχική κυριαρχία και αγώνα για ελευθερία.

“Η δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα κερδήθηκε δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε βαθύτερα”, είπε.

“Τώρα ο κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις από την επέκταση του αυταρχισμού και την απειλή της παραπληροφόρησης. Η Ταϊβάν είναι περισσότερο από πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με τους ευρωπαίους φίλους της. Πρέπει να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες για να διασφαλίσουμε τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. “

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom