Πρόεδρος της Τυνησίας: Η χώρα διοικείται από «μαφία»

 Ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied δήλωσε ότι η χώρα διοικείται από μια «μαφία» και δεσμεύτηκε να πολεμήσει διεφθαρμένους πολιτικούς. «Αυτό είναι ένα κράτος με δύο καθεστώτα, ένα φαινομενικό καθεστώς, αυτό των θεσμών και ένα πραγματικό καθεστώς, αυτό της μαφίας που κυβερνά την Τυνησία», δήλωσε ο Saied σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της προεδρίας στο Facebook. «Δεν θα κάνω διάλογο με κλέφτες», πρόσθεσε.

Ο Saied, νομικός θεωρητικός και πρώην καθηγητής νομικής, εξελέγη το 2019 και έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ο τελικός ερμηνευτής του συντάγματος. Επικαλέστηκε αυτήν την εξουσία στις 25 Ιουλίου για να απολύσει τον πρωθυπουργό, να παγώσει το κοινοβούλιο και να αφαιρέσει την ασυλία των βουλευτών και να αναλάβει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες. Έχει επίσης αναλάβει τον έλεγχο της δικαιοσύνης.

Η κίνησή του ήρθε εν μέσω χρόνιων νομοθετικών αντιπαραθέσεων που είχαν σακατέψει τη διακυβέρνηση. Ακολούθησε μια σαρωτική δράση κατά της διαφθοράς που περιελάμβανε κρατήσεις, απαγορεύσεις ταξιδιών και κατ ‘οίκον κρατήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δικαστικών αξιωματούχων.

Το Σαββατοκύριακο είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν υποψηφιότητες για νέα κυβέρνηση και μίλησε για μεταρρύθμιση του συντάγματος. «Η κυβέρνηση έρχεται», είπε την Τρίτη, «αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια πολιτική θα εφαρμόσει. Ο στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του λαού της Τυνησίας ».


ViaDiplomacy Newsroom