Προετοιμάζει η κυβέρνηση μία έμμεση εκ των υστέρων νομιμοποίηση μεταναστών; Του Γιάννη Κολοβού

Σοβαρό προβληματισμό σε κάθε πολίτη θα πρέπει να προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση περί απόδοσης δικαιώματος εργασίας στην χώρα στους παράνομους μετανάστες που διέμεναν στα κέντρα κράτησης και που αφήνονται ελεύθεροι.

Όπως αναφέρει η «Αυγή» (1): «Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει δικαίωμα εργασίας στους μετανάστες των κέντρων κράτησης, που θα κλείσουν, ανακοίνωσε χθες μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης. ‘Θα τους δώσουμε δικαίωμα εργασίας, με εξάμηνη αναβολή (απέλασης). Η ελληνική γη χρειάζεται χέρια, γιατί να έχουμε Μανωλάδες;’»

Η ενέργεια αυτή θα έχει δύο άμεσες συνέπειες. Πρώτον θα υπονομεύσει την θέση των νομίμως μετακληθέντων και των εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντων μεταναστών στην αγορά ανειδίκευτης και χαμηλής ειδίκευσης εργασίας καθώς θα προστεθούν σε αυτήν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Η προσθήκη των ανθρώπων αυτών θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αμοιβών στους εν λόγω κλάδους αλλά και θα αμβλύνει τις όποιες προοπτικές μείωσης της ανεργίας, η οποία είναι ήδη υψηλή στους διαμένοντες ξένης υπηκοότητας.

Δεύτερον – και σημαντικότερο – η απόδοση άδειας εργασίας στους παράνομους μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα κράτησης θα συνοδεύεται – λογικά – από την χορήγηση και ΑΦΜ αλλά και την εγγραφή τους στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα προκειμένου να συλλέγει το Κράτος φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με μία οιονεί νομιμοποίηση του παράνομου μετανάστη ο οποίος «ξαφνικά» θα βρίσκεται στην χώρα με άδεια εργασίας, με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Μπορεί, λοιπόν, ο οποιοδήποτε καλόπιστος να αντιληφθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ισχυρό ελκτικό παράγοντα για νέους παράνομους μετανάστες οι οποίοι, εφ’ όσον δεν θα είναι «άμεσα απελάσιμοι», θα…ανταμείβονται με άδεια εργασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από την νέα κυβέρνηση!

Ας σημειωθεί ότι η εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων των παρανόμων μεταναστών αποτελεί πάγια πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην παράγραφο 13.23 της «Πολιτικής Απόφασης του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο έλαβε χώρα στις 10-14/7/2013, διαβάζουμε (2): …. Απαιτούνται, επίσης, μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες ‘χωρίς χαρτιά’…».

Η προαναφερθείσα εξαγγελία του κ. Πανούση έρχεται ως συνέχεια μίας άλλης πρότασής του που αφορούσε την κατάργηση της συνθήκης Schengen και της συνακόλουθης αποστολής στην υπόλοιπη Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων παρανόμων μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα. Όπως διαβάζουμε στην «Αυγή» (3): «… ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης, μιλώντας στον ρ/σ “Βήμα FM”, με αφορμή την Αμυγδαλέζα και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, εξέφρασε την προσωπική άποψή του, όπως διευκρίνισε, για το σπάσιμο της συνθήκης του Σένγκεν. ‘Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2, 3, 4, 5 ή να σπάσουμε τον Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα τον Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι’ αυτό’ είπε».

Η πρόταση αυτή του κ. Πανούση είναι εξαιρετικά ατυχής γιατί παραβλέπει το ότι μόλις οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες με ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα θα έφθαναν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εκείνα θα αντιλαμβάνονταν την ελληνική κουτοπονηριά και αυτομάτως θα έκλειναν τα σύνορά τους εγκαθιστώντας αυστηρούς ελέγχους για τους προερχόμενους από την Ελλάδα ταξιδιώτες ή για τους κατόχους ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων. Έτσι και το «εμπνευσμένο» αυτό σχέδιο θα αποτύγχανε παταγωδώς αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες θα δυσχεραίνονταν στις μετακινήσεις τους εντός της ζώνης Schengen. Επιπλέον, οι παράνομοι αυτοί μετανάστες θα παρέμεναν στην Ελλάδα έχοντας στα χέρια τους νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα (έστω και προσωρινά) από το Ελληνικό Κράτος!

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι μία παρόμοια ενέργεια επιχείρησε τον Απρίλιο του 2011 η Ιταλία προκειμένου να προωθήσει χιλιάδες παράνομους Αφρικανούς μετανάστες στην Γαλλία. Έδωσε, λοιπόν, προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα στους παράνομους μετανάστες οι οποίοι άρχισαν να περνούν με το τραίνο στην Γαλλία. Με τις πρώτες «αφίξεις» οι γαλλικές αρχές αντελήφθησαν το τι συμβαίνει και επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία εμποδίζοντας την εισροή των ανθρώπων αυτών στο έδαφός τους (4).

Βεβαίως, ο «εμπνευσμένος» αυτός τρόπος χειρισμού του πληθυσμού των παρανόμων μεταναστών που βρίσκεται στην χώρα μας δεν αποτελεί αποκλειστικότητα του κ. Πανούση. Κάτι αντίστοιχο προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην ίδια παράγραφο της «Πολιτικής Απόφασης του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ» διαβάζουμε (2): «…Απαιτούνται…ο εξανθρωπισμός του θεσμικού πλαισίου νομιμοποίησης, παροχής ασύλου και παραχώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων…».

Τέλος, ο κ. Πανούσης, μιλώντας προσφάτως σε εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ τόνισε, σύμφωνα με την «Καθημερινή» (5): «‘Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία απαιτείται πολυπολιτισμική αστυνομία. Στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ενταχθούν εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων που είχαν στο παρελθόν αποκλειστεί, όπως Ρομά, Πομάκοι Ελληνοπόντιοι και μετανάστες’, δήλωσε ο κ. Πανούσης και προσέθεσε ότι ‘όταν πρέπει να αστυνομεύεις μια περιοχή με ειδική δημογραφική σύνθεση, πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει εκεί’. Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό επί του συνόλου των εισακτέων που θα αφορά μετανάστες και μειονοτικές ομάδες ο κ. Πανούσης απάντησε ότι αυτό θα διαμορφωθεί γύρω στο 5%».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αντίστοιχες προσπάθειες καταπολέμησης των «διακρίσεων» σε άλλες χώρες οδήγησαν ουσιαστικά σε αντίστροφο ρατσισμό εις βάρος των γηγενών. Τέτοιες «ασκήσεις κοινωνικής μηχανικής» εξετράπησαν σε ποσοστώσεις προκαλώντας δυσφορία στους γηγενείς καθώς, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρόσληψης αστυνομικών από κάθε εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα, επιλέγονταν υποψήφιοι οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είχαν χαμηλότερες επιδόσεις (6).

Ουδείς αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του νέου υπουργού, όμως η ελαφρότητα με την οποία διατυπώθηκαν οι προτάσεις αυτές αποτελεί λόγο σοβαρού προβληματισμού. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα το οποίο έχει τύχει ατυχέστατων χειρισμών από διαδοχικές κυβερνήσεις εδώ και 20 έτη και η ελληνική κοινωνία δεν «αντέχει» άλλους «πειραματισμούς» από «μαθητευόμενους μάγους».

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1) http://www.avgi.gr/article/5333438/exaggelia-tou-g-panousi-adeia-ergasias-stous-metanastes-pou-feugoun-apo-tin-amugdaleza
2)http://www.syriza.gr/pdfs/politiki_apofasi_idrytikou_synedriou_syriza.pdf
3) http://www.avgi.gr/article/5326747/g-panousis-prosopika-tha-espaga-ti-sengken
4) Ενδεικτικά: http://www.bbc.com/news/world-europe-13189682
5) http://www.kathimerini.gr/803272/article/epikairothta/politikh/yper-ths-enta3hs-metanastwn-sthn-elas-o-g-panoyshs
6) Εκτενής ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος γίνεται στο Κολοβός Γιάννης «Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών: η περίπτωση της Ελλάδας», Εκδόσεις Πελασγός, 2011, σελ. 137-144

Γιάννης Κολοβός

Επικοινωνιολόγος

Τα δύο τελευταία του βιβλία «Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών: η περίπτωση της Ελλάδα» και «Πολυπολιτισμικότητα; Όχι, ευχαριστώ!» εκδόθηκαν το 2011 από τις Εκδόσεις Πελασγός.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.