Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Αθήνα για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο-Πλακιωτάκης: Κανένα επίσημο αίτημα κατάπλου του Grace 1

Τις πληροφορίες που θέλουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνει το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. Επισημαίνεται παράλληλα ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες και τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης βοήθειας σε τέτοια πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση κάτι που θα είχε συνέπειες στη μετανάστευση και πιθανόν και εγκληματικές επιπτώσεις.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας προσθέτει ότι η παροχή ή η απόπειρα παροχής στήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται από την αμερικανική νομοθεσία έγκλημα και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση 20 ετών ή ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκληθεί κάποιος θάνατος.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τονίζει ότι η ισχυρή αυτή θέση για το ζήτημα έχει μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που θα πρέπει να προειδοποιηθούν κατά της διευκόλυνσης του συγκεκριμένου πλοίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα μέλη πληρώματος πλοίων που βοηθούν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν ενδέχεται να θεωρηθούν ακατάλληλα για βίζα ή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια σε σχέση με θέματα τρομοκρατίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να είναι ενήμερες ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει τις βίζες των μελών πληρωμάτων που βρίσκονται σε αυτά τα πλοία.

Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Adrian Darya», πρώην «Grace 1», βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, υπόθεση που ανέβασε τη θερμοκρασία των σχέσεων Βρετανίας – Ιράν και οδήγησε την Τεχεράνη στο να δεσμεύσει, ως αντίποινα, το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.

Το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του «Adrian Darya» την Πέμπτη, ύστερα από πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες, προς μεγάλη απογοήτευση «γερακιών» της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Μία ημέρα αργότερα έφθασε στο Γιβραλτάρ το αίτημα των ΗΠΑ για νέα δέσμευση του υπερδεξαμενόπλοιου, το οποίο μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων.

Πλακιωτάκης: Κανένα επίσημο αίτημα κατάπλου του Grace 1 στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου, που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), υπογραμμίζοντας ότι το γραφείο του βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών.
(με πληροφορίες από Καθημερινή, ΣΚΑΙ)

 

ViaDiplomacy Newsroom