Πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αλλαγή καθεστώτος συμβαίνει στο Ιράν αλλά όχι όπως σχεδίαζε ο Τραμπ

Η πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έλεν Έιρ, η οποία μιλά περσικά, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ήδη εισέλθει σε ένα στάδιο σημαντικών εσωτερικών αλλαγών, αλλά αυτές δεν φαίνεται να ωφελούν τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ

Παρόλο που η «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά μετά τον 12ήμερο πόλεμο Ιράν-Ισραήλ, η αλλαγή αυτή είναι πιθανο να μην γίνει «με την έννοια που έχουν στο μυαλό τους οι Δυτικοί, δηλαδή την αντικατάσταση της δυτικής κυβερνητικής δομής». «Δεν θα συμβεί». Αυτό δήλωσε την Τρίτη η Έλεν Έιρ, βετεράνος Αμερικανίδα διπλωμάτης που ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας JCPOA κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια εικονικής συνάντησης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την Έιρ, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη για ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος, παρά τις πρωτοφανείς αμερικανικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη διπλωματίας με τις ΗΠΑ, οι συνέπειες του πρόσφατου πολέμου «είναι πιθανό να κάνουν το σημερινό καθεστώς πιο στρατιωτικοποιημένο, απομονωμένο και επικεντρωμένο στην ασφάλεια».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες για να προωθήσει μια διπλωματική λύση, η Έιρ είπε: «Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τέτοιους λεπτούς χειρισμούς των δομών εξουσίας άλλων χωρών, ειδικά για να λειτουργήσει μια φιλοδυτική ή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κυβέρνηση. Ετσι και τώρα, με τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης, ούτε έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για αυτό το είδος. Υπάρχουν περιπλοκές και ίσως όχι ακόμη και τη θέληση να μπουν σε αυτό. Αυτή τη στιγμή, η δημοκρατία έχει γίνει ένα αργό, πολεμικό εργαλείο».

Η αμερικανίδα πρώην διπλωμάτης πρόσθεσε: «Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να πω ότι οι ρεφορμιστές στο Ιράν παίζουν περιθωριακό ρόλο, και ακόμη και αν ήταν πιο ισχυροί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά μαζί τους. Φυσικά, με την άρση των κυρώσεων, οι ΗΠΑ θα έχουν τεράστια ικανότητα να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των μεταρρυθμιστών. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Αλλαγή ρευμάτων στην Τεχεράνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρύ ιστορικό στις πολιτικές παρεμβάσεις στο Ιράν ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ανέφερε το Newsweek. Το πραξικόπημα της 28ης Αυγούστου, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της CIA και οδήγησε στην επιστροφή του Σάχη στην εξουσία, οδήγησε τελικά στην Επανάσταση του ’57, την ανατροπή της μοναρχίας και την έλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, προφανώς δεν υπάρχει ένδειξη επικείμενης μεταμόρφωσης στην κυρίαρχη δομή του Ιράν. Όλοι οι κύριοι παράγοντες, από το ιρανικό σώμα και τους διοικητές του στρατού μέχρι τους μεταρρυθμιστές πολιτικούς, συνεχίζουν να εκφράζουν την πίστη τους στον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Οι εκκλήσεις για μια εθνική εξέγερση από το Ισραήλ και τις ομάδες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό δεν έχουν υλοποιηθεί από το τέλος του πολέμου των 12 ημερών.

Το Newsweek μίλησε πρόσφατα με αρκετούς αναλυτές με πηγές εντός της ιρανικής κυβέρνησης και αυτές οι πηγές μίλησαν για σταδιακές εξελίξεις στους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουσίας που ξεκίνησαν πριν από τις πρόσφατες συγκρούσεις και ενδέχεται να επιταχυνθούν μαζί τους.

Μια κοινή άποψη μεταξύ αυτών των αναλυτών είναι ότι η θέση του κ. Χαμενεΐ σταδιακά αποδυναμώνεται, σύμφωνα με το This American Weekly. Το σώμα παίρνει σιγά-σιγά τον έλεγχο βασικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Ενώ οι εικασίες έχουν ενταθεί για τον διάδοχο του κ. Χαμενεΐ, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο μελλοντικός ηγέτης θα διαδραματίσει περισσότερο συμβολικό ρόλο και ότι άλλες δυνάμεις θα είναι οι de facto φορείς λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το εάν αυτή η πιθανή αλλαγή θα οδηγήσει σε μια πιο ρεαλιστική ή σκληρή προσέγγιση.

Η Έιρ αναγνώρισε το Σώμα ως τον πιο πιθανό παράγοντα που θα εκμεταλλευτεί τη διαδικασία διαδοχής, λέγοντας: «Η ηγετική θέση έχει σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα. Ο κ. Χαμενεΐ δεν είχε ουσιαστικά καμία εξουσία όταν εκλέχθηκε, αλλά σταδιακά επέκτεινε την εξουσία του διορίζοντας αξιόπιστους ανθρώπους σε βασικές θέσεις, αποκτώντας πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και χτίζοντας ένα δίκτυο πιστών ανθρώπων».

Η Έλεν Έιρ πρόσθεσε: «Όποιος διαδεχτεί τον Χαμενεΐ πρέπει να περάσει από την ίδια διαδικασία. Αλλά ο νέος ηγέτης θα είναι πολύ αδύναμος βραχυπρόθεσμα και αναπόφευκτα θα ακολουθήσει την πολιτική του κ. Χαμενεΐ. Το IRGC θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτό το κενό εξουσίας».

Σύμφωνα με την Έιρ, εάν ο διάδοχος του Αλί Χαμενεΐ αποτύχει να αποκτήσει επαρκή εξουσία, «είναι πιθανό η ηγετική θέση να γίνει μια τελετουργική και επιδεικτική θέση και τότε η πραγματική εξουσία θα είναι στα χέρια του Σώματος».

Ο δύσκολος δρόμος της διπλωματίας

Στον απόηχο των επιθέσεων του Ιουνίου από αμερικανικά βομβαρδιστικά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι οι πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν θα συνεχιστούν σύντομα.

Μιλώντας στο κοινωνικό δίκτυο Χ τη Δευτέρα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε το άνοιγμα του παραθύρου για τη διπλωματία, λέγοντας: «Για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, πρέπει να κοιτάξουμε το παρελθόν με κριτικό μάτι. Αυτό που μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον είναι η αποκατάσταση της ελπίδας, η ετοιμότητα να μάθουμε, να αλλάξουμε και να χτίσουμε ένα νέο μονοπάτι με πίστη, ενσυναίσθηση και ορθολογισμό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το παράθυρο για τη διπλωματία είναι ανοιχτό και ακολουθούμε αυτό το ειρηνικό μονοπάτι σοβαρά».

Αυτό συμβαίνει καθώς η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει με κανέναν τρόπο τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν επιδιώκει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να το πράξει. Ο αμερικανος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουν να κάνουν μια συζήτηση. Δεν βιάζομαι να κάνω μια συζήτηση γιατί έχουμε εξαφανίσει τις εγκαταστάσεις τους».

«Νομίζω ότι το Ιράν ανησυχεί ότι όταν η Αμερική λέει ότι θέλει να διαπραγματευτεί, σημαίνει στην πραγματικότητα την παράδοση του Ιράν», δήλωσε η ‘Ειρ. Επειδή μία από τις ενέργειες του Ισραήλ ήταν η θεσμοθέτηση νέων κόκκινων γραμμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον μη εμπλουτισμό στο εσωτερικό, την παύση του πυραυλικού προγράμματος και την έλλειψη υποστήριξης για τις δυνάμεις πληρεξούσιου.

Η Έλεν Έιρ πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, οι προϋποθέσεις που τίθενται για να προχωρήσει το Ιράν είναι πολύ πιο αυστηρές από ό, τι στο παρελθόν και υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο τελικός προορισμός για την ιρανική διπλωματία, προς το παρόν, οι Ιρανοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για αυτό το μονοπάτι».

Η Έιρ είπε επίσης: «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιο είναι το όραμα της Αμερικής για διπλωματία με το Ιράν; Είτε πρόκειται για μια τιμωρητική, μαξιμαλιστική προσέγγιση είτε για μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης που δεν υπήρχε καθόλου πριν από τον πόλεμο. Μια λύση που θα μετριάσει όχι μόνο τις δυνατότητες του Ιράν, αλλά και τις προθέσεις του. Θα είναι πολύ δύσκολο».

ViaDiplomacy Newsroom