Προσφυγικό: Ο “λαιμός του Μπουκαλιού” η Θράκη

«Νέο Βόρειο Αιγαίο», αποκάλεσε τον Εβρο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αλλαγές στο σύστημα απόδοσης ασύλου. Ενώ πρόσθεσε «Θα αντιμετωπίσουμε κατάσταση ανεξέλεγκτη τους επόμενους μήνες».

Ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται από τον Εβρο είναι μεγαλύτερος από όσους καταγράφονται από τις υπηρεσίες. Περισσότεροι 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει μέσω του ποταμού Έβρου μέχρι αυτόν τον μήνα, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Όμως ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Μαρόκο και άλλες χώρες της Αφρικής.

Όσο αφορά όσους προέρχονται από τις χώρες τις Αφρικής, η άφιξη της στην Τουρκία γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας. Μόλις φτάσουν στα αεροδρόμια της Τουρκίας, διακινητές τους προωθούν στον Έβρο.

Σχέδια της κυβέρνησης για “εγκλωβισμό” στην Θράκη

Ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια ώστε η Θράκη να αποτελέσει τον “λαιμό του Μπουκαλιού” για το προσφυγικό. Σε λίγες ημέρες τα νερά του Έβρου θα υποχωρήσουν και η προσπέλαση του ποταμού θα γίνει ευκολότερη. Όταν συμβεί αυτό χιλιάδες θα περάσουν τον ποταμό και τότε ο έλεγχος θα χαθεί.

Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές, η μία να αφήσει τους χιλιάδες μετανάστες να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας και να δημιουργήσει νέους καταυλισμούς. Η δεύτερη, να εγκλωβίσει όλους τους μετανάστες στον Έβρο δημιουργώντας δεκάδες καταυλισμούς με έναν μόνο στόχο, να περάσει το μήνυμα στην άλλη μεριά του Έβρου ότι δεν υπάρχει περίπτωση από αυτή την περιοχή να προχωρήσουν στο εσωτερικό της Ελλάδας και από εκεί στην Ευρώπη.

Ήδη στην Βουλγαρική πλευρά συμβαίνει αυτό και οι μετανάστες γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία είναι απροσπέλαστη και είναι ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί οι ροές από τον Έβρο.

 

ViaDiplomacy Newsroom