Προσπάθεια της Γερμανίας να μην απομονωθεί – Η Μέρκελ θεωρεί λάθος την πολιτική της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Η Άγκελα Μέρκελ «επιτέθηκε» την Κυριακή στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η άσκηση πολιτικής εις βάρος των προσφύγων είναι λάθος.

Αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας της Γερμανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι ο Ερντογάν έκανε λάθος βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένουν περισσότερα από την Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Ωστόσο, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκεια σε εμάς, την ΕΕ, αλλά την βγάζουν σε βάρος των προσφύγων. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τους Τούρκους ομολόγους σε μια προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης και θα προσφέρει διμερή στήριξη εάν δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ ήρθε μετά την στήριξη που έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο το Σάββατο. Όμως η κινητοποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης πηγαίνοντας την Τρίτη στον Έβρο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά κυρίως η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανάγκασε το Βερολίνο να αναδιπλωθεί.

Στην Ελλάδα που υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία, η Γερμανική Πρεσβεία ανάρτησε στα Social την δήλωση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τώρα την Ελλάδα μόνη

ViaDiplomacy Newsroom