Οι πρώτες φωτογραφίες από το κατεστραμμένο αραβικό μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift

Οι πρώτες φωτογραφίες από το κατεστραμμένο αραβικό μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες για πλήρη καταστροφή του σκάφους από τον αντιπλοικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι Houthi στην Ερυθρά θάλασσα ανοικτά της πόλης Mokha.

Το πλοίο όπως φαίνεται επλήγη από το κινεζικής κατασκευής πύραυλο C-802 στην πρύμνη και υπέστη ένα καταστροφικό χτύπημα που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία δεν ήταν εύκολο να κατασβηστεί λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το πλοίο.

uae-ship-destroyed-2

Το ταχύπλοο καταμαράν μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift ήταν κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου που όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των Βρετανών στον πόλεμο των Falkland όταν δύο φρεγάτες τύπου Type 21 καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά από εκρήξεις βομβών το αλουμίνιο αναφλέγεται εύκολα και μια φωτιά μπορεί να «καταφάει» την υπερκατασκευή ενός πλοίου.

Από το βίντεο που είχε δημοσιευτεί την ημέρα που το πλοίο επλήγη φαίνεται καθαρά η ένταση της φωτιάς και η ταχύτητα με την οποία το πλοίο καταστρέφεται. Αν και τα πλοία αυτής της κατηγορίας είναι εξοπλισμένα με αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης φαίνεται ότι η απόδοση τους δεν ήταν ικανοποιητική.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το πλοίο δεν διέθετε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων και αυτοπροστασίας ή εαν υπήρχε το πληρωμά του δεν κατάφερε να το ενεργοποιήσει.

uae-ship-destroyed-3

Ο πύραυλος C-802 φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 165 κιλών ικανή να καταστρέψει ένα πλοίο μήκους 98 μέτρων και εκτοπίσματος 1695 τόνων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και τραυματίες πάντως το  HSV-2 Swift εξυπηρετείτο από πλήρωμα 35 ατόμων.

Ερωτηματικά προκαλεί η ανυπαρξία πλοίου συνοδείας του μεταγωγικού, αφού εάν υπήρχε κάποια φρεγάτα η μικρότερο σκάφος εξοπλισμένο με αντιπυραυλικό σύστημα ή κάποιο σύστημα με αναλώσιμους ψευδοστόχους το HSV-2 Swift ίσως και να είχε σωθεί.

uae-ship-destroyed-4

Επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η καταγραφή της πυρκαγιάς από βιντεοκάμερα η οποία βρίσκεται κοντά στο πληγωμένο πλοίο, επί σκάφους που το χειρίζονται όπως φαίνεται στρατιώτες των Houthi.

Εάν το τελευταίο ενδεχόμενο είναι αληθινό τότε το HSV-2 Swift είχε αφεθεί στην μοίρα του πλέοντας σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της Υεμένης που ελέγχουν οι  Houthi, χωρίς να υπάρχει κάποια πιθανή πρόβλεψη για την προστασία του από τα πλοία της Αραβική Συμμαχίας και ίσως για αυτό το λόγο το Αμερικανικό Ναυτικό έστειλε την Δευτέρα στην περιοχή τρία καταδρομικά του για να καλύψουν το κενό που υπήρχε.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.