Πρωθυπουργός – Η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και δεν θα κάνει βήμα πίσω

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην  ελληνική ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Δεν θα το κάνει η Τουρκία. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αγκυρα «αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της γειτονική χώρας στην ανατολική Μεσόγειο «δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει».

«Πρόκειται για κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο, ώστε να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κινήσεις, με τις κατάλληλες συμμαχίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Open, και συνέχισε:

«Όλα αυτά που βλέπουμε από την πλευρά της Τουρκίας, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επιθετική συμπεριφορά, δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και η δημιουργία συνεργασιών «έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «οι αντιδράσεις της προκλητικότητας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου απάντησε:

«Είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα».

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Όσον τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για το εάν θα υπάρξει μεταξύ τους επικοινωνία υπογράμμισε: «Είναι πάντοτε ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Θα μιλήσω με τον Ερντογάν, αν χρειαστεί, αλλά δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό, δεν μας επηρεάζουν. Είναι ένα σενάριο το οποίο αναμέναμε» .

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προκλήσεις και οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν έναν στόχο: θέλουν να έχουν μετρικό στους ενεργειακούς πόρους. Όμως η Κύπρος δεν είναι ένα μικρό και απροστάτευτο κράτος αλλά ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα κάνουν την άλλη μεριά να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει έτσι».

«Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική, πέρα από τις συμμαχίες, είχε ως βασικό άξονα δύο κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα, το Κυπριακό και η επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε:

«Σήμερα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν για την πατρίδα μας αυτή η επίλυση, όταν ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά, όχι βόρεια. Πήραμε το κόστος προς όφελος των συμφερόντων της χώρας».

Αναφορικά με το Κυπριακό υπογράμμισε πως «η στρατηγική μας δεν ήταν να αφήσουμε τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά να θέσουμε τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να κατανοήσει ο διεθνής παράγοντας ότι δεν λύνεται επειδή η Τουρκία έχει το πόδι της βαθιά ριζωμένο στο νησί με στρατεύματα».

«Η Τουρκία είναι εσωστρεφής, αρνείται τον διάλογο» πρόθεσε.

ViaDiplomacy Newsroom