Πρωθυπουργός – «Καλωσορίζω τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους»

«Οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, μια χώρα στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλες. Ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες. Και αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός βρίσκει παντού και τις ίδιες ή παρόμοιες αντιστάσεις από τη πλευρά των κυρίαρχων ελίτ», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για την επίσκεψη του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος με την αφορμή της επίσκεψης του προέδρου της Βολιβίας, στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε ενώπιον δύσκολων προκλήσεων, η κυβέρνηση χειρίστηκε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και αναγκάστηκε σε δύσκολους και επίπονους συμβιβασμούς, αλλά όπως είπε, «έχουμε καταφέρει πολλά», προσθέτοντας ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

«Ειναι μεγάλη η χάρτα μου και η συγκίνηση μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω» είπε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του, παρατηρώντας ότι ο Έβο Μοράλες επισκέπτεται την Ελλάδα μέσα «σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη γεωπολιτική σκακιέρα».

«Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την όξυνση των γεωπολιτικών διενέξεων, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και μια περίοδο που ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε και από την αναζωπύρωση της ελπίδας πολλών λαών του κόσμου για την υπέρβαση όλων αυτών των πολύμορφων κρίσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Χαιρετάμε ιδιαίτερα τον αδελφό Αλέξη Τσίπρα», είπε από την πλευρά του ο Έβρο Μοράλες και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους. «Η παρέμβαση και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν σαν να μίλησε για την Βολιβία», πρόσθεσε ο κ. Μοράλες μιλώντας για τα κινήματα στη χώρα του.

ViaDiplomacy Newsroom