Πρωθυπουργός Εσθονίας: Αν όλοι τον καλούν συνεχώς τον Πούτιν, δεν παίρνει το μήνυμα ότι είναι απομονωμένος

Δεν έχει νόημα να μιλάμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν θέλουμε πραγματικά να καταλάβει ότι είναι απομονωμένος, είπε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας στο EURACTIV σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως μια κριτική για την εν πολλοίς αποτυχημένη τηλεφωνική διπλωματία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τη Μόσχα.

Ο Μακρόν, ο οποίος μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια εκεχειρία κατόπιν διαπραγματεύσεων και ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν θα εξυπηρετηθούν από την «ταπείνωση της Ρωσίας».

Ερωτηθείσα εάν θα είχε νόημα να «μείνουν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι», η Κάλλας είπε ότι προσωπικά δεν βλέπει «κανένα νόημα να μιλήσει μαζί του».

«Νιώθω ότι αν όλοι τον καλούν συνεχώς, δεν παίρνει το μήνυμα ότι είναι απομονωμένος. Επομένως, αν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι στην πραγματικότητα «είσαι απομονωμένος», μην του τηλεφωνήσεις – δεν έχει νόημα».

«Αισθάνεται ότι είναι το κέντρο της προσοχής γιατί όλοι θέλουν να του μιλήσουν. Τι βγάζουμε όμως από αυτό; Δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα, γιατί μετά από όλες αυτές τις συνομιλίες, συνέβη ο Μπούτσα, συνέβη ο Ίρπιν – δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες επικρίσεις ως υπεύθυνες για μια αποτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία στο Μινσκ, η οποία προσπάθησε να σταματήσει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία που ξεκίνησε όταν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν τμήματα εδάφους μετά την προσάρτηση της Ρωσίας το 2014. Χερσόνησος της Κριμαίας.

Ερωτηθείς πώς να αποφύγει ένα σενάριο «Μινσκ ΙΙΙ», ο Κάλλας είπε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος» των μελλοντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του πολέμου.

«Έχουμε κάνει αυτό το λάθος τρεις φορές στο παρελθόν σε περιπτώσεις της Γεωργίας, του Ντονμπάς και της Κριμαίας, που πιστεύαμε ότι τώρα έχουμε μια συνθήκη ειρήνης, όλοι μένουν εκεί που είναι και επιστρέφουμε στη δουλειά ως συνήθως», είπε.

«Επειδή εκείνα τα εδάφη που είναι κατεχόμενα, οι φρικαλεότητες δεν θα σταματήσουν εάν υπάρξει ειρήνη», είπε, κάνοντας αναφορά στην εμπειρία της Εσθονίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάλλας είπε ότι η αφήγηση γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες θα ήταν επίσης λανθασμένη και θα πρέπει να εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι.

«Ρωτάμε: Τι θα μπορούσε να κάνει η Δύση για να αποκλιμακωθεί; Τι θα μπορούσε να αποκλιμακώσει η Ουκρανία; Εννοώ ότι αυτοί [οι Ουκρανοί] δεν έχουν κάνει τίποτα κακό, υπερασπίζονται τη χώρα τους που δέχεται επίθεση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα εάν αισθάνεται ότι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύοντας ότι η Ευρώπη μετατοπίζεται προς την Ανατολή, ο Κάλλας είπε ότι «αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι εμείς [οι Ανατολικοευρωπαίοι] μας ακούνε περισσότερο ή λιγότερο, πολύ περισσότερο από ό,τι πριν».

«Για εκείνες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ καλύτερους γείτονες από εμάς, η κύρια ανησυχία τους είναι η μετανάστευση, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι εάν υπάρχει αδύναμη ειρήνη, τότε η μετανάστευση θα συνεχιστεί γιατί οι άνθρωποι θα φοβούνται να ζήσουν εκεί», είπε. προστέθηκε.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι ο Πούτιν μπορεί να λογοδοτήσει προσωπικά για εγκλήματα πολέμου, η Κάλλας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει «να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει και να διώξει τα εγκλήματα».

Αυτό θα περιλαμβάνει όχι μόνο εκείνους στο υψηλότερο επίπεδο, που έχουν δώσει τις εντολές, αλλά εκείνους τους ανθρώπους που διαπράττουν στην πραγματικότητα τα εγκλήματα επί τόπου.

«Η ελευθερία είναι ανεκτίμητη»

Ερωτηθείς σχετικά με το αδιέξοδο του τρέχοντος κυρώσεων της ΕΕ σχετικά με το ουγγρικό βέτο και τα τιμωρητικά μέτρα που δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά του Πούτιν μέχρι στιγμής, ο Κάλλας είπε ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε αυτό μακροπρόθεσμα».

Οι προσπάθειες να σταματήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία και να απομονωθεί η Ρωσία πολιτικά και στρατιωτικά πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε η Κάλλας.

«Αυτό που βλάπτει πραγματικά την πολεμική μηχανή και τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής είναι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που αποτελούν έως και το 40% του προϋπολογισμού της Ρωσίας», είπε.

«Ήταν πιο εύκολο στην αρχή γιατί τότε ήταν ξεκάθαρο ότι θέσαμε τις κυρώσεις που έπληξαν μόνο τη Ρωσία», είπε, αλλά αναγνώρισε «βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση όπου οι κυρώσεις μας βλάπτουν επίσης».

«Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ακριβό, αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητη», είπε η Κάλλας. «Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω σε αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει την απώλεια της ελευθερίας τους».

ViaDiplomacy Newsroom