Πρωθυπουργός Εσθονίας: Οι γκρίζες περιοχές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια δημιουργούν αστάθεια και οδηγούν σε πόλεμο

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εσθονίας, η διάσκεψη του Μονάχου είναι μια από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες στον κόσμο για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και θα καθορίσει τις κατευθύνσεις και για τους δύο τομείς για το επόμενο έτος. «Πηγαίνω στο Μόναχο με τρία μηνύματα.

Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει και ο επιτιθέμενος πρέπει να νικηθεί. Κανένα ρωσικό έγκλημα κατά της Ουκρανίας και του λαού της δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο και κανένας Ρώσος ηγέτης δεν είναι απρόσβλητος από ευθύνη. Γκρίζες περιοχές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια δημιουργούν αστάθεια και προβάδισμα στον πόλεμο – πρέπει να γίνουν παρελθόν», είπε η Κάλλας. «Εφόσον αυτές οι αρχές δεν ισχύουν, η διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι εφικτή».

Ο πρωθυπουργός Κάλλας θα μιλήσει στην κεντρική σκηνή δύο φορές κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συζήτηση, με τίτλο «Against Lawlessness: Ensuring Accountability», με επίκεντρο τον τρόπο διασφάλισης της προσαγωγής της Ρωσίας στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά της που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Ahmad Khan, ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad θα συμμετάσχουν επίσης στη συζήτηση και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Leymah Gbowee θα κάνει ένα σχόλιο.

Στις 19 Φεβρουαρίου θα συζητήσει το θέμα «Πίσω στο μέλλον; Οράματα για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας» με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson και Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Στις 17 Φεβρουαρίου, η Πρωθυπουργός Κάλλας θα μιλήσει επίσης στη Διάσκεψη Κυβερνοασφάλειας του Μονάχου, όπου θα επικεντρωθεί στις εμπειρίες της Εσθονίας στην πρόληψη των απειλών στον κυβερνοχώρο. Ο Πρωθυπουργός Κάλλας θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της τοπικής εσθονικής κοινότητας στο Μόναχο.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Εσθονίας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Γυναικείο Πρωινό. Θα μιλήσει επίσης στο ουκρανικό γεύμα του Μονάχου μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy (μέσω βίντεο), την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson, τον πρώην διευθυντή της CIA David Petraeus και την ιστορικό και συγγραφέα Anne Applebaum.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μόναχο, ο Πρωθυπουργός Κάλλας θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanovic και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski. Ο αρχηγός της κυβέρνησης της Εσθονίας θα συναντηθεί επίσης με Βρετανούς και Γερμανούς βουλευτές και μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πραγματοποιείται φέτος για 59η φορά. Θα παράσχει για άλλη μια φορά μια πλατφόρμα για συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των βασικών φορέων χάραξης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Το συνέδριο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό διεθνών υπευθύνων λήψης αποφάσεων και εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και των μέσων ενημέρωσης.

ViaDiplomacy Newsroom