Πρωθυπουργός Κροατίας: Να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι δεν θέλουν να δουν «αποσχιστικές τάσεις» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Πρέπει να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη λειτουργικότητα των θεσμών της» σημείωσε Ο Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξέφρασε τη δυσφορία του για τις εξελίξεις που έχουν προκαλέσει αναταραχή στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Τονίζοντας ότι η Κροατία δεν θέλει να δει «αποσχιστικές τάσεις» στην περιοχή, ο Πλένκοβιτς είπε, «ήρθα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως φίλος. Το μόνο που θέλουμε είναι να δούμε μια Βοσνία-Ερζεγοβίνη που θα διατηρεί την ακεραιότητά της, όπου όλοι οι λαοί που ζουν στη χώρα έχουν ίσα δικαιώματα». 

Δηλώνοντας ότι η Κροατία σέβεται την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, ο Πλάνκοβιτς τόνισε, «σεβόμαστε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αποτελείται από μία χώρα, δύο οντότητες και τρεις ιδρυτικούς λαούς, και όπου όλοι οι πολίτες της ζουν ειρηνικά».

Ερωτηθείς για τη γνώμη του σχετικά με τις δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για τη Σρεμπρένιτσα, ο Πλένκοβιτς είπε: «Η στάση της Κροατίας για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα είναι σαφής. Ο Πρόεδρος Zoran Milanovic δήλωσε τι ήθελε πραγματικά να πει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, αλλά συνέβησαν χειρότερα γεγονότα στην ιστορία και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο όνομα εκτός από τη γενοκτονία για αυτά τα γεγονότα.

«Οι γενοκτονίες στις οποίες πέθαναν 8 χιλιάδες άνθρωποι και πέθαναν 80 χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ίδιες. Αν ονομάσουμε αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα γενοκτονία, τότε πρέπει να βρούμε ένα νέο όνομα για το Ολοκαύτωμα. Αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα είναι γενοκτονία, αλλά χειρότερα πράγματα έχουν συμβεί στην ιστορία. Είναι απαραίτητο να βρούμε ένα νέο όνομα για αυτά τα γεγονότα εκτός από τη γενοκτονία». είχε χρησιμοποιήσει τη φράση.

ViaDiplomacy Newsroom