Πρώτη αρνητική αντίδραση του ΝΑΤΟ για την δημιουργία στρατού στο Κόσοβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, με δηλώσεις του μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο του Κοσόβου, τα νομοσχέδια που οδηγούν στην δημιουργία τακτικού στρατού, επανέλαβε τη στάση του ΝΑΤΟ ότι η δημιουργία του στρατού αυτού είναι άσχημη εξέλιξη.

“Σήμερα, τα θεσμικά όργανα στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν την έγκριση των τριών νόμων που ξεκίνησαν τη διαδικασία μετάβασης της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου. Λυπάμαι που η απόφαση αυτή έγινε παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το ΝΑΤΟ. Ενώ η μετάβαση της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου είναι καταρχήν θέμα απόφασης του Κοσσυφοπεδίου, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η κίνηση είναι άκαιρη “, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρόσθεσε επίσης “Το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο μέσω της KFOR σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο και στη σταθερότητα στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια”.

“Όλες οι πλευρές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η σημερινή απόφαση δεν θα αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. Όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και στον διάλογο. Επαναλαμβάνω την έκκληση μου τόσο στην Πρίστινα όσο και για το Βελιγράδι να παραμείνουν ήρεμες και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον διάλογο που υποστηρίζεται από την ΕΕ μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα ως τη μόνη μόνιμη πολιτική λύση για την περιοχή “, κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ/

ViaDiplomacy Newsroom