Πρώτη επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο κατά τουρκικού Leopard 2A4TR στην Al-Bab

Την πρώτη τους αληθινή εμπλοκή σε μάχη είχαν τα τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2A4TR στα περίχωρα της πόλης Al Bab σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το ISIS.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που σήμερα κοινοποιήθηκαν αντάρτες του ISIS εκτοξεύουν αντιαρματικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής κατά τουρκικού άρματος μάχης τύπου Leopard 2A4TR το οποίο βρίσκεται σε απόσταση βολής πίσω από ανάχωμα.

Το τουρκικό άρμα διαθέτει παραλλαγή ερήμου και προφανώς από το σημείο που βρίσκεται βάλει κατά στόχων στην πόλη. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ο πύραυλος να πλήττει τον πύργο του άρματος χωρίς όμως να φαίνεται να υπάρχει διάτρηση.

Το πιο πιθανό είναι τις επόμενες ώρες το ISIS θα δημοσιεύσει και το σχετικό βίντεο που θα επιτρέψει την αποκόμιση περισσότερων και καλύτερων συμπερασμάτων για το τελικό αποτέλεσμα της επίθεσης.

Πάντως η συγκεκριμένη επίθεση στο γερμανικής κατασκευής άρμα είναι η πρώτη που συμβαίνει από τότε που το άρμα εισήρθε σε επιχειρησιακή χρήση το Φθινόπωρο του 1979.

Μέχρι σήμερα δυτικά άρματα όπως τα AMX-56 Leclerc, ΑΜΧ-30, Merkava MkI/II/III/IV, FV 4201 Chieftain, FV 4030/4 Challenger, M1A1/2 Abrams, M60 Sabra MkII, M60 A3TTS, αλλά και σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής τύπου T-55, T-62, T-72, T-90, T-80 έχουν δοκιμαστεί στην μάχη.

Μόνο το γερμανικό Leopard 2A4 δεν είχε δοκιμαστεί και οι ειδικοί αναλυτές αναμένουν με ανυπομονησία τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επίθεση αυτή.

Η επίθεση αυτή πρόκειται να προκαλέσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον οκτώ κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι χρήστες του συγκεκριμένου τύπου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.