Προετοιμάζονται για απόσχιση οι Αλβανόφωνοι των Σκοπίων ;

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η αποσχιστική προσπάθεια των Αλβανών που κατοικούν στα δυτικά της ΠΓΔΜ, αφού μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Αλβανό πολιτικό ακτιβιστή και πρώην υπουργό Νεβζάτ Χαλίλι, πολίτες της αυτο-ανακηρυσσόμενης περιοχής ίδρυσαν τη δική τους πολιτοφυλακή. Πιο αναλυτικά μετά το σόκ που προκάλεσε η ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και την άμεση αντίδραση της με απειλές για δίωξη του πολιτικού ακτιβιστή Νεβζάτ Χαλίλι, ο Γκρουέφσκι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει την ανάφλεξη των εθνοτικών παθών που υποβόσκουν από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το Νοέμβριο του 2001. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αλβανοί κάτοικοι της περιοχής της “Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας” η οποία καλύπτει το ήμισυ της έκτασης της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα τις δυτικές περιοχές με επίκεντρο την πόλη της Στούγκας, ίδρυσαν τη δική τους πολιτοφυλακή, την GRI.

Αρχηγός της αλβανικής πολιτοφυλακής ορίστηκε ο Hamdi Ndrecaj ο οποίος ανακοίνωσε ότι η “Πολιτοφυλακή της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας”, ξεκινά περιπολίες με στρατιωτικά οχήματα και ένοπλους “Αστυνομικούς” αποκλειστικά αλβανικής καταγωγής, που θα υποκαταστήσουν τους νόμιμους Αστυνομικούς της ΠΓΔΜ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η “Αστυνομίας της Ιλλυρίδας” ο Σλαβικός πληθυσμός που αποτελεί την πλειοψηφία της χώρας αποκαλείται ως “Σλαβομακεδόνες”. Όπως είναι αναμενόμενο η νέα αυτή εξέλιξη και η πραγματοποίηση των πρώτων περιπολιών των Αστυνομικών της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας θα προκαλέσει την αντίδραση του σλαβικού πληθυσμού που κατοικεί στις περιοχές αυτές και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες διεθνοτικές συγκρούσεις. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ακόμη μία μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση Γκρουέφσκι με στόχο την αναγνώριση από την κυβέρνηση των Σκοπίων της αναγκαιότητας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της “Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας” και την απόσχιση των δυτικών εδαφών της ΠΓΔΜ με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία μίας ομοσπονδίας Αλβανών και Σλάβων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.