Προβληματισμός στο Μαξίμου για το επεισόδιο με Αναστασιάδη

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση διεξάγεται μια ημέρα νωρίτερα, από ότι είχε προγραμματιστεί, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση του Κύπριου Πρόεδρου.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε να παρευρεθεί στο δείπνο που έδινε προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εμφανίστηκε σ’ αυτό την τελευταία στιγμή, και χωρίς να έχει ο ίδιος ενημερωθεί, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ακύρωσε και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, καθώς του χρεώνει την παρουσία του Ακιντζί στο δείπνο.

Η τουρκική πρόκληση είχε επιπτώσεις και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς ο κ. Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, που είχε συμφωνηθεί να γίνει στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στην νεκρή ζώνη, την Παρασκευή.
Όλη αυτή η εξέλιξη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το επεισόδιο σε βάρος του Κύπριου προέδρου και αντιμετωπίζουν πλέον με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό καθώς αντιλαμβάνονται, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για πενταμερή συνδιάσκεψη στο Κυπριακό και επιχειρεί ταυτόχρονα να μειώσει την κυπριακή κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα χθες, πως στο δείπνο αυτό δεν παρευρέθη ούτε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του νωρίτερα, επειδή είχε στο περιθώριο της Συνόδου διάφορες συναντήσεις εν όψει του χθεσινού Eurogroup.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει την Αθήνα είναι το προσφυγικό, όπου η εκτίμηση είναι πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται πλέον επί ξυρού ακμής. Και τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή το Κυπριακό και το Προσφυγικό αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά σήμερα στην συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Στη συνέχεια, έχει συγκληθεί το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με αντικείμενο την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αναμένεται να παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης.

real.gr

ViaDiplomacy Newsroom