«Προβοκάτορες» – (Προφήτες) ; Τα διεθνή ΜΜΕ προβλέπουν την επομένη μέρα

Η δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αποτυχία  εκλογής  έγινε και πάλι επίκεντρο σχολιασμού σημαντικών διεθνών ΜΜΕ. Η πλειοψηφία τους εκτιμάει να μην εκλέγεται ΠτΔ και στην τρίτη ψηφοφορία και η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αναφέρουν πως η πολιτική αστάθεια επηρεάζει τις αγορές, ότι οι πρόωρες εκλογές ανακαλούν μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012 και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ αντιμετωπίζει με ανησυχία τις πρόωρες εκλογές, με καχυποψία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και  κάνει  δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.  Φυσικά εκείνοι που διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ αδυνατουν να στοιχειώσουν μια επιχειρηματολογία για να τα αντικρούσουν και αντ’αυτού χρησιμοποιούν  τη «μαγική» λέξη «προβοκάτσια».

Αναλυτικότερα:

Η αμερικάνικη εφημερίδα  «The New York Times»  αναφέρουν την ανταπόκριση του Associated Press που γράφει ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», και επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».

Η επίσης αμερικάνικη «The Wall Street Journal» σε ανταπόκριση της αναφέρει ότι «ο υποψήφιος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη σε ένα δεύτερο γύρο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ωστόσο κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από ότι στον πρώτο γύρο» και πως αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών για τις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1,9%.

Το πρακτορείο «Bloomberg» σε άρθρο του με τίτλο: «Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις εκλογές καθώς ο Σαμαράς χάνει στην ψηφοφορία», υπογραμμίζει πως πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι «πιο κοντά», ενώ τονίζει πως «η προσοχή πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Η αποτυχία συγκέντρωσης των 180 ψήφων «θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προοπτική των οποίων έχει φοβίσει τις αγορές, ανακαλώντας μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο»

Οι λονδρέζικοι the «Financial Times» σημειώνουν πως είναι απίθανο ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρει τους 180 στην τρίτη ψηφοφορία ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως «τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αναμένεται να απέχουν». Έτσι πλέον «προβάλει η προοπτική για πρόωρες εκλογές και νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως «ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας».

Η ιταλική La Repubblica επισημαίνει ότι «Όλη η Ευρώπη περιμένει την ψηφοφορία αυτή με κομμένη την ανάσα: αν ο νέος Πρόεδρος δεν εκλεγεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και σε όλα τα γκάλοπ (έστω και με μια διαφορά που μειώνεται ελαφρά) διατηρεί το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι έτοιμη να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα»

Η επίσης οικονομική ιταλική «Ιl Sole 24 Ore» γράφει ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά οι παρατηρητές είχαν αναφερθεί, στις προβλέψεις τους, σε 170 ψήφους. Η εφημερίδα του Μιλάνου κάνει αναφορά, παράλληλα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο δεσμεύθηκε, σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου, να προκηρυχθούν εκλογές τον Φθινόπωρο του 2015 και αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη δυνατότητα να διευρυνθεί η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας. «Το χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί με αγωνία την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και (αργά χθες το πρωί) παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 2,43%», καταλήγει η εφημερίδα.

Τέλος το πρακτορείο «Reuters» αναφερόμενο στις προθέσεις και προσδοκώμενες στάσεις των βουλευτών από την ΔΗΜΑΡ αλλά και από το κόμμα των ΑΝΕΛ σημειώνει πως ναι μεν έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα, «ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόση πειθαρχία μπορεί να επιβάλουν στα μέλη τους ενώ είναι πιθανός ένας πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων μέσα στα Χριστούγεννα».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.