Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη: Βλέπουμε ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η ενίσχυση της καινοτομίας και οι επιχειρηματικές προοπτικές στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή την  παρουσία των ΗΠΑ, ως τιμώμενης χώρας, στη φετινή 83η ΔΕΘ, ήταν θέμα συζήτησης της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε από το  Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης (ΚΕ.ΑΣ.Μ)», σε συνεργασία με το γενικό προξενείο των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η ΔΕΘ μας έδειξε πόσο πολλές ευκαιρίες υπάρχουν εδώ», είπε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory W. Pfleger και υπογράμμισε :

«Είμαστε εδώ στη Βόρειο Ελλάδα. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα. Ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ με μεγάλη και πλατιά αντιπροσώπευση, καλύψαμε όλους τους τομείς που θα μπορούσαμε πιθανότατα να καλύψουμε, πενήντα πέντε κορυφαίες (αμερικανικές) εταιρείες ήταν εδώ».
Ο κ. Pfleger εξήγησε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτήθηκε και υπήρξε καλή προετοιμασία και συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των φορέων . Πρόσθεσε, ότι επιχειρηματικές συνεργασίες ενθαρρύνθηκαν μέσα από τη φετινή ΔΕΘ.

«Δεν ήταν ένα μικρό πράγμα, ήταν μεγάλο. Και το αποτέλεσμα, όπως το βλέπουμε εμείς, ήταν ακόμη μεγαλύτερο» είπε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ και συνέχισε: «Και σίγουρα δεν είναι τελικό. Γιατί βλέπουμε ευκαιρίες. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα. Βλέπουμε ευκαιρίες εδώ στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη».

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον και την δυνατότητα επιχειρηματικών συνεργασιών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στους τομείς της εκπαίδευσης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και στις προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής συνεργασίας, ώστε «να επεκτείνουμε τις, ήδη, δυνατές σχέσεις που έχουμε».

Για την προετοιμασία που έγινε από τους προηγούμενους μήνες, ώστε η διοργάνωση να πετύχει τους στόχους της, μίλησε ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Chip Laitinen. Ο κ.  Laitinen αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις κολοσσούς, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασία και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στη Β. Ελλάδα και τόνισε ότι από  αμερικανικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον να ακουστούν περαιτέρω ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση και αξιοποίηση των επιχειρηματικών συνεργασιών και των ευκαιριών.

«Οι επενδύσεις που μπορεί να γίνουν (από εταιρίες) από τις ΗΠΑ, μαζί με ελληνικές επιχειρήσεις, είναι σε ένα μεγάλο φάσμα» τόνισε το  μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος. Ανέφερε, ως παράδειγμα, τη δυνατότητα εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στις υπηρεσίες, κ.α. και πρόσθεσε ότι επίσης αυτές οι κοινές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν και στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων : «Είναι αυτές ακριβώς που χρειαζόμαστε για να πάει η οικονομία μας μπροστά γιατί αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Για τη δυνατότητα συνεργασιών και επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση η διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της «Veltio», Μαρία Ράμμου και οικονομικός διευθυντής του  ΚΕ.ΑΣ.Μ., Γιάννης Παπαγεωργίου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΕ.ΑΣ.Μ.,  Ιωάννης Χουντής.

ViaDiplomacy Newsroom