Ψήφιση μέτρων ακόμη και το Σάββατο θέλει το Μαξίμου

Στην ψήφιση μέτρων ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο πριν από την ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές, που εκτιμάται ότι θα επικυρωθεί την Κυριακή στην Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση ως δείγμα καλής πίστης προς τους εταίρους.

«Προκαταβολικά» μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια έχουν ειδοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή για παν ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ψηφίσει μέτραπροκαταβολικά της συμφωνίας ως δείγμα καλής θέλησης προς τους δανειστές.

Σόιμπλε σε Τσακαλώτο: ψηφίστε άμεσα ένα μέτρο, just do it

Μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank ο Β.Σόιμπλε και αναφερόμενος στο θέμα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα  αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο από το Eurogroup της Τρίτης.
Είπε ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως ξέρει ότι πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τότε ο Β. Σόιμπλε αποκρίθηκε ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Just do it!»

Ο ίδιος πάντως ο  Σόιμπλε παρατήρησε ότι σήμερα είναι Πέμπτη, αλλά δε βλέπει να έχει γίνει κάτι τέτοιο κι ότι έχει επιφυλάξεις αν θα γίνει μέχρι την Κυριακή.

Φάιμαν: Τα μέτρα για συντάξεις και φόρους να ψηφιστούν προκαταβολικά  

Από το πρωί ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, που μετά από αίτημα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει να μεσολαβήσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ, είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Kurier”, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει αναφέρει ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Φάιμαν επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφιστούν μέτρα πριν από την συμφωνία ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

ViaDiplomacy Newsroom