Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το ν/σ για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις. Από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η ΧΑ καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε “παρών”.

Στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε η τροπολογία για την προκήρυξη επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ. Επίσης, ψηφίστηκαν βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν στην παράταση της προθεσμίας για διορθώσεις εγγραφών στο Κτηματολόγιο και σε πολεοδομικές ρυθμίσεις. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, απέσυρε τη ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των στελεχών της ΡΑΕ και τις 79 προσλήψεις για την κάλυψη οργανικών θέσεων.

Το νομοσχέδιο, θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας μας κι επίσης ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, αναβαθμίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και παράλληλα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, κλείνει μια ενότητα όσον αφορά στα θέματα που βρίσκονται στη μεταμνημονιακή εκκρεμότητα, δηλαδή, ΔΕΠΑ και Λιγνίτες ΔΕΗ, που είναι οι δύο βασικές εκκρεμότητες, ενώ όλα τα άλλα θέματα έχουν κλείσει.

Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί προβληματικής διάταξης στο θέμα της ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται πλήρως κι ενημέρωσε επίσης ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα περάσει προς κύρωση από τη Βουλή. Σχετικώς με το ερώτημα που του τέθηκε για τα μικρά φωτοβολταϊκά, ο αρμόδιος υπουργός, είπε πως θα ισχύουν οι ίδιοι ευνοϊκοί όροι με τις ενεργειακές κοινότητες και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς.

ViaDiplomacy Newsroom