Πυροβολαρχία αυτοκινούμενων οβιδοβόλων παρέδωσε η Σλοβακία στην Ουκρανία

Η Σλοβακία ολοκλήρωσε την παράδοση στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Zuzana 2 που παραγγέλθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας στην Μπρατισλάβα.

Το σύστημα, εμβληματικό της σλοβάκικης αμυντικής βιομηχανίας, είναι το μόνο βαρύ όπλο που παράγεται πλέον στη χώρα (από την κρατική εταιρεία Konstrukta-Defense). Σύμφωνα με τη βιομηχανία που το κατασκευάζει, μπορεί να ρίχνει όλους τους τύπους οβίδων διαμετρήματος 155 χιλιοστών στο οπλοστάσιο των κρατών του NATO, διαθέτει ψηφιακά συστήματα στόχευσης και ελέγχου πυρός, ενώ μπορεί να πλήξει με πολλαπλές οβίδες οποιονδήποτε στόχο, μεταβάλλοντας την κλίση της κάννης ώστε η τροχιά να διαφέρει και να φθάνουν σε αυτόν ταυτόχρονα.

«Παραδώσαμε μια πλήρη πυροβολαρχία υψηλής ποιότητας συστημάτων πυροβολικού που παράγεται από την αμυντική βιομηχανία μας», τόνισε ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως θα βοηθήσει τους υπερασπιστές της Ουκρανίας (…) να σώσουν όσες περισσότερες ζωές είναι δυνατόν και να φέρουν την πατρίδα τους πιο κοντά στη νίκη επί του εχθρού», πρόσθεσε.

Η κρατική βιομηχανία που κατασκευάζει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα αυτά, τα οποία διαθέτουν θωράκιση, εργάζεται ήδη για την κατασκευή άλλων 16 Zuzana 2 προοριζόμενων για την Ουκρανία, το κόστος των οποίων θα καλύψουν από κοινού η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, σύμφωνα με το σλοβάκικο υπουργείο Άμυνας.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom