Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τον τουρισμό το 2014

Περισσότεροι από 22 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, η Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύοντας την ελληνική οικονομία με 13,44 δισ ευρώ. Πρόκειται για την καλύτερη τουριστική περίοδο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα δεν έχουν υπολογιστεί και οι επισκέπτες με ταξίδεψαν στη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια.

Δεδομένου ότι το 2013 επισκέφτηκαν την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια 2,2 εκατ. τουρίστες αναμένεται ο τελικός αριθμός των τουριστών καθώς και τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό να είναι σαφώς μεγαλύτερα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2014 ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών χωρίς την κρουαζιέρα αυξήθηκε κατά 23%, ξεπερνώντας τα 22 εκατ. έναντι 17,9 εκατ. το 2013.

Τα θετικά αποτελέσματα της περυσινής περιόδου, προμηνύουν, εκτός απροόπτου, μία ακόμη θετική χρονιά για τον τουρισμό και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την κυβέρνηση για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας των βασικών μεγεθών του τομέα και τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ αυτών των προτεραιοτήτων είναι η σύνταξη νέου Επενδυτικού Νόμου και ενεργοποίησή του, καθώς και η εκκίνηση άμεσων διαδικασιών του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στόχος είναι μέχρι το 2021 να έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού ύψους 24 δισ ευρώ κυρίως σε υποδομές και σε νέες και υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των τουριστών την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 27% κατέγραψαν οι αφίξεις από την Γαλλία οι οποίες έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ του 1,46 εκατ. τουριστών. Επίσης, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 13,2% ξεπερνώντας τα 2 εκατ. και από τη Γερμανία κατά 8,5% φθάνοντας σε 2,46 εκατ.

Στον αντίποδα, πτώση κατά 7,6% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Ρωσία φθάνοντας σε 1,25 εκατ. Εκτός όμως από την σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας εξίσου σημαντική ήταν και η αύξηση των εσόδων.

Πιο αναλυτικά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,6% φθάνοντας σε 13,44 δισ. ευρώ έναντι 12,15 δισ. ευρώ το 2013. Πιο αναλυτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 25% φθάνοντας σε 1,13 δισ. ευρώ, από τις ΗΠΑ κατά 15% φθάνοντας σε 653,7 εκατ., από τη Βρετανία κατά 14,8% ξεπερνώντας τα 1,55 δισ. ευρώ και από τη Γερμανία κατά 4,6% αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, από τη Ρωσία οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,2% φθάνοντας σε 1,16 δισ. ευρώ.

Τέλος σημαντικό ήταν και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2014 αφού καταγράφηκε πλεόνασμα 11,37 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 10,3 δισ. ευρώ το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,29 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 239 εκατ. ευρώ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.