Ρίχνουν ελικόπτερα οι Ιρακινοί στη μάχη κατα του ISIS

Στις μάχες κατα της ISIS πρόκειται να εμπλακούν τα ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE Night Hunter του ιρακινού Στρατού. Σχεδόν ένα χρόνο αφότου παραδόOθηκαν τα πρώτα 10 από τα 15 συνολικά ελικόπτερα που το Ιράκ παρήγγειλε το 2012 τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα θα αντιμετωπίσουν τους μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης στις περιοχές πλησίον της Βαγδάτης. Από την αεροπορική βάση Taiji βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE Night Hunter με την τεράστια ισχύς πυρός που διαθέτουν και την ικανότητα τους να μάχονται την νύκτα αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις δοκιμαζόμενες ιρακινές δυνάμεις. Η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία έχει παραδώσει από τα μέσα του 2013 μέχρι τις αρχές του 2014 συνολικά 23 ελικόπτερα Mi-28NE Night Hunter και αναμένονται οι παραδόσεις των υπολοίπων 7 ελικοπτέρων.

Τα ελικόπτερα αυτά μαζί με τα 40 επιθετικά ελικόπτερα που επίσης έχει παραγγείλει στη Ρωσία η ιρακινή κυβέρνηση  Mi-35M εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αναχαίτιση των δυνάμεων του ISIS που εδω και ένα χρόνο βρίσκονται σταθερά μπροστά από τις πύλες της Βαγδάτης. Τα ελικόπτερα   Mi-28NE Night Hunter είναι εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο των 30 χλστ το οποίο βρίσκεται κάτω από ρύγχος του ελικοπτέρου ενώ μπορούν να φέρουν στους πυλώνες του δύο οκταπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων AT-8 ATAKA σε συνδυασμό είτε με δύο ατρακτίδια ρουκετών τύπου BL13 τα οποία φέρουν πέντε ρουκέτες των 130 χλστ έκαστο είτε δύο ατρακτίδια τα οποία φέρουν 40 ρουκέτες των 80 χλστ έκαστο. Το ελικόπτερο διαθέτει το ηλεκτροπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας Ohotnik καθώς και ραντάρ ελέγχου πυρός και ναυτιλίας. Μέχρι την κλιμάκωση των επιθέσεων του ISIS στο Ιράκ ο Στρατός της αραβικής χώρας διέθετε 6 ελικόπτερα Mi-35M, 24 εξοπλισμένα ελικόπτερα Bell 407 JetRanger, 24 ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα Airbus EC635 και 6 ελικόπτερα Aerospatiale SA 342M Gazelle. Από αυτά μέχρι σήμερα έχουν καταρριφθεί 2 ελικόπτερα Mi-35M και ένα Bell 407 JetRanger με αποτέλεσμα η αεροπορική δύναμη του ιρακινού Στρατού να έχει απολέσει από αντιαεροπορικά πυρά του ISIS το 1/3 των πιο αποτελεσματικών επιθετικών ελικοπτέρων του.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.