Ροχανί: Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λόγω του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν παρεμπόδισαν τη μάχη της Τεχεράνης κατά της μόλυνσης.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να εξετάσει την ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών προκειμένου να τις βοηθήσει στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να το κάνουν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την καλύτερη ευκαιρία για να άρουν τις κυρώσεις», δήλωσε ο Χασάν Ροχανί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να ζητήσουν συγγνώμη… και να άρουν τις αδικαιολόγητες και άδικες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν».

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει 2.898 και έχει μολύνει 44.606 ανθρώπους στο Ιράν, αριθμό ρεκόρ, καθιστώντας το τη χειρότερα πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή και ωθώντας την Κίνα και τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις.

«Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να πουν στο ιρανικό έθνος ότι δεν είναι εναντίον του», είπε ο Ροχανί. «Η εχθρότητά τους (προς τους Ιρανούς) είναι προφανής».

Οι τριβές ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον αυξήθηκαν από το 2018, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το 2015 η Τεχεράνη με έξι χώρες και επανέφερε τις κυρώσεις πλήττοντας την ιρανική οικονομία.

Ο Τραμπ ακολουθεί μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν με σκοπό να αναγκάσει την Τεχεράνη να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία η οποία θα περιορίζει ακόμη περισσότερο το πυρηνικό πρόγραμμά της, θα περιορίζει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της και θα χαλιναγωγήσει τη χρησιμοποίηση από το Ιράν πληρεξούσιων δυνάμεων στο Ιράκ, στην Υεμένη και στον Λίβανο.

ViaDiplomacy Newsroom