Ρωσία : “Αποκλείεται οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα”

Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Sergei Storchak στο πρακτορείο Ria-Novosti σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εαν της ζητηθεί αυτή την περίοδο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος υφυπουργός δήλωσε στο πρακτορείο ότι  “αποκλείω το ενδεχόμενο οποιαδήποτε βοήθειας (προς την Ελλάδα) αυτά τα ποσά δεν προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού”, ενώ δικαιολόγησε την τοποθέτηση αυτή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία από την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου τον τελευταίο σχεδόν χρόνο, αλλά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία από τη Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Αν. Ουκρανία.

Η δήλωσε αυτή έρχεται μερικές μόλις μέρες από το δημοσίευμα του  Russia Today, σύμφωνα με το οποίο διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη φοβάται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί προς την Ρωσία.

Ειδικότερα, το ειδησιογραφικό ρωσικό δίκτυο επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε λίγες μόνο ημέρες να αποφασίσει εάν θα συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ ή θα απομακρυνόταν από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στη δεύτερη περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα έπρεπε να αναζητήσει βοήθεια πιθανότατα από τη Ρωσία ή την Κίνα, ή άλλες χώρες της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.