Ρωσία: «Εάν η Σουηδία ενταχτεί στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν στρατιωτικά αντίμετρα»

Ολοένα και πιο επιθετική γίνεται η ρωσική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας με το Ρώσο πρέσβη Viktor Tatarinstev να δηλώνει ξεκάθαρα και χωρίς ενδοιασμούς στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αντίμετρα σε περίπτωση που η Σουηδία αποφασίσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Όπως δήλωσε ο πρέσβης η Σουηδία δεν αποτελεί στόχο των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά εάν η Στοκχόλμη αποφασίσει να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ τότε η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά αντίμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν εάν αλλάξει η γεωπολιτική θέση της χώρας τότε θα υπάρξουν συνέπειες αφού η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει στρατιωτικά σε αυτή την εξέλιξη και να επαναπροσανατολίσει τα στρατεύματα της και τα πυραυλικά της συστήματα.

Όπως επισήμανε ο πρέσβης «η χώρα που θα αποφασίσει να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται».

Βασικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών σύμφωνα με το Ρώσο πρέσβη είναι τα σουηδικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν τη Ρωσία ως επιτιθέμενη χώρα η οποία ενδιαφέρεται μόνο για να πραγματοποιεί πολέμους και να απειλεί τους γείτονες της.

Πάντως τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά εντοπισμού αγνώστου ταυτότητος υποβρυχίων στα σουηδικά χωρικά ύδατα, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προκλητικές πτήσεις σε μικρή απόσταση από τα όρια του σουηδικού εναέριου χώρου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.