Ρωσία: Εντοπίστηκαν κατασκοπευτικοί δορυφόροι παραλλαγμένοι σε “διαστημικά σκουπίδια”

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής των ρωσικών Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας Πτέραρχος Oleg Maidanovich, στην εκπομπή “Ειδικές Επιχειρήσεις στο Διάστημα” του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Πτέραρχο το Κέντρο Πληροφοριών της Διαστημικής υπηρεσίας της οποίας ηγείται εντόπισε αριθμό κατασκοπευτικών δορυφόρων παραλλαγμένων σε “διαστημικά σκουπίδια”.

Πιο όπως ανέφερε η υπηρεσία του εντόπισε δορυφόρους υποκλοπών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών οι οποίοι είχαν παραλλαχτεί ώστε να φαίνονται ως διαστημικά σκουπίδια δηλ ως τμήματα πυραυλικών φορέων δορυφόρων ή παλιοί δορυφόροι οι οποίοι θεωρητικά βρίσκονταν εκτός λειτουργίας λόγω εξάντλησης του ορίου επιχειρησιακής τους ζωής.

Η ανακάλυψη της νέας Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας προκάλεσε αίσθηση διότι μέχρι και την ημέρα που αποκαλύφτηκε η παραπάνω πληροφορία δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο δορυφόροι στόχευαν όπως αναφέρθηκε τις ρωσικές επικοινωνίες και ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές , ενώ δεν έγινε γνωστό από ποια χρονική περίοδο είχε ξεκινήσει αυτή η πρακτική, ούτε ποια χώρα πραγματοποιούσε αυτή την συγκεκαλυμμένη κατασκοπευτική διαστημική δραστηριότητα.

Όπως είναι γνωστό αυτή την στιγμή 100.000 διάφορα αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γή.

Παλιοί δορυφόροι που δεν βρίσκονται σε λειτουργία, τμήματα δορυφόρων, τμήματα πυραυλικών φορέων, κομμάτια κατεστραμμένων δορυφόρων, παλιοί διαστημικοί σταθμοί κλπ βρίσκονται σε τροχιά δημιουργώντας ένα διαστημικό “νέφος” αντικειμένων γύρω από την Γη.

Αυτό το νέφος φαίνεται ότι το εκμεταλλεύτηκαν οι μυστικές υπηρεσίες κάποιων χωρών σε συνεργασία με τις διαστημικές τους υπηρεσίες και έθεσαν σε τροχιά με την μορφή διαστημικών σκουπιδιών κατασκοπευτικούς δορυφόρους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Όπως σημείωσε ο Πτέραρχος Oleg Maidanovich, οι μυστικές υπηρεσίες αντίπαλων χωρών στέλνουν σε τροχιά τους παραλλαγμένους δορυφόρους και τους αφήνουν εκτός λειτουργίας για αρκετά χρόνια ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή των υπηρεσιών αντικατασκοπίας άλλων χωρών.

Ακολούθως αφού βεβαιωθούν ότι οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας των χωρών που είναι στόχος παύουν να πραγματοποιούν περιοδικούς ελέγχους στα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά χαρακτηρίζοντας αυτά ως “διαστημικά σκουπίδια”, οι υπηρεσίες κατασκοπίας των αντίπαλων χωρών θέτουν τους εν υπνώσει δορυφόρους σε λειτουργία ξεκινώντας την συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Για αυτό το λόγο η ρωσική υπηρεσία Διαστημικών Πληροφοριών παρακολουθεί συνεχώς τουλάχιστον 20.000 αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γή.

Πάντως ο Πτέραρχος αρνήθηκε να κατονομάσει την χώρα ή τις χώρες που έχουν στείλει στο διάστημα τέτοιου είδους δορυφόρους .

Διευκρίνισε όμως ότι η υπηρεσία του ενημερώνει διαρκώς το Κρεμλίνο ενώ όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των δορυφόρων σημείωσε ότι η απόφαση για την καταστροφή του ή όχι λαμβάνεται σε “εθνικό επίπεδο” όπως ανέφερε.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.