Ρωσία και Κίνα: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα Κορεατικής Χερσονήσου Liu Xiaoming συζήτησαν την κατάσταση γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο τη Δευτέρα και συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

“Η τρέχουσα κατάσταση γύρω από την κορεατική χερσόνησο συζητήθηκε λεπτομερώς. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η ευθύνη για την τρέχουσα επιδείνωση ανήκει στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι, αντίθετα με τις δικές τους δεσμεύσεις, αρνούνται να ξεκινήσουν διάλογο με τη Βόρεια Κορέα για εγγυήσεις ασφαλείας και λάβουν πρακτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αντίθετα, αυξάνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, οι οποίες είναι προκλητικού χαρακτήρα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Το υπουργείο επεσήμανε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι πλευρές επανέλαβαν την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των εμπλεκομένων στη σύγκρουση «στην αναζήτηση μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στα προβλήματα της Βορειοανατολικής Ασίας, που θα περιλαμβάνει τις δίκαιες και θεμιτές ανησυχίες όλων κράτη στην περιοχή στον τομέα της ασφάλειας». «Συμφωνήθηκε να διατηρηθεί στενός συντονισμός μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom