Η Ρωσία και η Γαλλία μπορούν να υπογράψουν τις πράξεις μεταφοράς για τα Mistral

Η Ρωσία και η Γαλλία μπορούν να υπογράψουν την πράξη σχετικά με τη μεταφορά του πρώτου Mistral class στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Igor Sevastyanov, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport

«Αν η Γαλλία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η πράξη μεταφοράς θα υπογραφεί στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε ο Sevastyanov.

Νωρίτερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, Ρώσος Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov δήλωσε ότι η παράδοση των ελικοπτέρων του Mistral αναμενόταν όπως είχε προγραμματιστεί, με το να φθάνει αυτό το φθινόπωρο.

Το δεύτερο πλοίο, η Σεβαστούπολη, αναμένεται το 2015.

Το 2011, η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για δύο γαλλικής κατασκευής Mistral-class πλοία αξίας € 1.200.000.000 (1.500.000.000 δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ απείλησε να αναστείλει την παράδοση των ελικοπτέρων του Mistral, επικαλούμενη υποτιθέμενη συμμετοχή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση ως κύριο λόγο. Ωστόσο, μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε αργότερα στο RIA Novosti ότι η παράδοση δεν είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν απλά παρουσίασε την πολιτική στάση του.

ViaDiplomacy Newsroom