Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν θερμοβολίδες κατά σουηδικών μαχητικών

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν θερμοβολίδες κατά σουηδικών αναχαιτιστικών αεροσκαφών με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα και κοινοποιήθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Sverker Göranson.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα σουηδικά μαχητικά προσπάθησαν να αναχαιτίσουν ρωσικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Βαλτικής τα οποία με τη σειρά τους για να αντιδράσουν δυναμικά στην απόπειρα των Σουηδών να τα αναχαιτίσουν εξαπέλυσαν θερμοβολίδες οι οποίες ενδεχομένως να προκαλούσαν ζημιές στα σουηδικά μαχητικά.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια αφού έχει χρησιμοποιηθεί και από την Τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο κατά των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ευτυχώς χωρίς ζημιές και απώλειας χάρις στον υψηλό επαγγελματισμό των Ελλήνων πιλότων.

Η ρωσική αυτή κίνηση κρίνεται ως επιθετική και αποσκοπεί στην αποστολή του κατάλληλου μηνύματος προς την Στοκχόλμη ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να αντιδράσει στην σουηδική παρουσία στην περιοχή δυναμικά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.