Ρωσικά μαχητικά Su-30SM προσγειώθηκαν στην συριακή αεροπορική βάση Bassel Al-Assad

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά τύπου Su-30SM προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Bassel Al-Assad κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας. Η ενημέρωση για αυτή την δραματική εξέλιξη προήλθε από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σήμερα το πρωί.

Αν και η αρχική παρουσία των τεσσάρων μαχητικών δεν είναι από επιχειρησιακής απόψεως σημαντική αποτελεί αναμφίβολα ακόμη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας να εμπλακεί πιο δυναμικά και άμεσα στο συριακό εμφύλιο και να εξουδετερώσει την απειλή του ISIS κάτι που η Δύση με μεγάλη διστακτικότητα συζητά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Παρα τους συνεχόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Δύσης κατά του ISIS στη Συρία όλοι αναγνωρίζουν ότι εάν δεν σταλούν στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας ακόμη και οι ειδικές δυνάμεις των Βρετανών και των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχτεί στην αραβική χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων.

Η μοναδική φωτογραφία των ρωσικών μαχητικών στη Συρία δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα Yalla Souriya στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η αεροπορική βάση Bassel Al-Assad δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες Grad από την ισλαμιστική οργάνωση Jaish Al Islam η οποία κατέχει την κοιλάδα Ghab.

Η άφιξη των ρωσικών αεροσκαφών στην Συρία εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα η πληροφορία έρχεται λίγες μέρες μόλις μετά τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με το Ρώσο ομόλογο του με αντικείμενο την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ρώσοι επιθυμούν την εξουδετέρωση του ISIS αλλά διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ τον οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκδιώξουν από τη Συρία και να τον αντικαταστήσουν με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αντίρρηση να συζητήσουν την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία αρκεί η επέμβαση αυτή να στρέφεται μόνο κατά του ISIS και όχι υπέρ της διατήρησης του Άσαντ στην εξουσία.

Η άφιξη των ρωσικών μαχητικών στη Συρία αποτελεί ένα ακόμη επείγοντας λόγο για την έναρξη αυτού του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου διότι εφόσον τα ρωσικά Su-30Mk2 ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατά του ISIS θα πρέπει να συντονιστούν με τα υπόλοιπα δυτικά αεροσκάφη που επιχειρούν πάνω από τη Συρία κατά του ISIS για την αποφυγή ατυχήματος.

Τα τέσσερα αρχικά όπως φαίνεται ρωσικά μαχητικά Su-30Mk2 μαζί με τα μάχιμα στρατιωτικά τμήματα του Ρωσικού Στρατού που σχεδιάζει να στείλει η Μόσχα στη Συρία αποτελούν σημείο καμπής στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο και ίσως ωθήσει τελικά και τη Δύση να εμπλακεί πιο άμεσα στρατιωτικά στον Συριακό εμφύλιο για την εξουδετέρωση του κοινού εχθρού του ISIS.

Μία τέτοια εξέλιξη πιθανόν να δημιουργήσει τριβές μεταξύ της Δύσης από την μια πλευρά και του Κατάρ και της Τουρκίας από την άλλη λόγω της υποστήριξης που παρέχουν οι δύο αυτές χώρες στην εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.